GASZTROFÓBIA

Márka bodza üdítő

MÁRKA bodza mentes bodza ízű szénsavas üdítőital

 

 

 

 

Nagy G. Ilona rovata

2009. december 22.

A Márka üdítőital család széles palettáján bukkantunk rá a bodza ízű szénsavas üdítőitalra. Szerkesztőségünk több tagja is a bodza szörp elkötelezett híve, így hamarosan szert tettünk egy karton 2 literes kiszerelésű bodza ízű Márka üdítőitalra.

A Márkát gyerekkorom óta kedvelem, általános iskolában szorgosan gyűjtöttem a kupakokat, és ötvenesével küldtem a Hegedű utcába sorsolásra. Az Alkotmány utcai Centrál üzemi étteremben, ahova általános iskola alatt jártam tanítás után ebédelni, megállapodásban voltam a felszolgáló nénikkel, hogy a felszolgált Márkák kupakjait gyűjtik nekem. Azonban minden buzgóságom ellenére sosem nyertem. Ez persze nem csökkentette a Márka iránti elkötelezettségem.

Márka reklám

A szerkesztőségünk által megvásárolt, kereskedelmi forgalomban kapható bodza ízű üdítő italban a Márka iránti pozitív attitűdöm sem segített felidézni a bodza szörp ízét. Sem kicsit sem nagyon. Az üdítőital összetevői nyomokban sem tartalmaznak bodza készítményt, bodza virágot vagy bodza aromát, ami persze könnyebbé teszi a gyártó helyzetét, hogy ne legyen a frissítőnek bodza íze, de azért nem szükségszerű.

Márka bodza üdítő

Utánanéztünk, milyen káros anyagokat tartalmaz a bodzavirág, ami mind összetevőben, mind íz világban száműzésre kárhoztatott a Márka bodza ízű szénsavas üdítőitalából.

Bodza (Latin neve: Sambucus nigra)
Nevéhez méltóan a bodzafélék csoportjába tartozik, cserjésekben terem. A bodza nemcsak gyógynövény, de a táplálék formájában is használatos. A bodzából készült italok nemcsak egészségesek, de nagyon frissítőek is.
Hatóanyag:
Bodza virágzat: illóolaj, nyálka, flavonoidok, fahéjsav származékok
Bodza bogyó: A-vitamin, flavonoidok, antociánok, C-vitamin, gyümölcssavak
Bodza levél: szambunigrin, kéksav glikozidok

Tea formájában nátha és meghűléses betegségek esetében javallott, mivel erősíti az immunrendszert, és izzaszt is. A bogyók lekvár formájában tisztítják a vért és csillapítják a köhögést, erős has és vizelethajtó. Reumára, lázcsillapításra pedig a bodza leveléből készült tea segít.

A bodzatermések nyersen történő fogyasztása nem javasolt nagyobb mennyiségben, mert gyomor és bélrendszeri elváltozásokat, hányást, émelygést okoz. Magas koncentrációban lehet mérgező is cián glikozid tartalma miatt.

Lehet, hogy a bodzatermés magas koncentrációjának mérgező hatása miatt döntött a gyártó a bodza mentes termék mellett, ez még részünkről további kutatásokat igényel.

Márka bodza üdítő

Összefoglalva, a Márka üdítőital abban az aspektusban emelkedik ki a konkurens termékek közül, hogy nemcsak összetevőkben, de íz hatásban is sikerült száműznie a forgalmazott termékből a forgalmazandó terméket.
 

Gyártó: Promontorbor Zrt.

Gasztrofóbia díjas termék.
 

 

AJÁNLÓ

Stahl Magazin logoMegjelent a Stahl magazin karácsonyi kiadása!

 

 

 

2009. december 19.

Nagy G. Ilona rovata

Stahl Magazin Karácsony

A nagysikerű tavszi/nyári szám után már vártuk, hogy megjelenjen az őszi/téli szám. Aztán december elejére Stahl Judit meglepett minket egy karácsonyi különszámmal, amelyre szerintem már sokunk vágyott. Az újságba ugyanis van két részletes karácsonyi menüsor, amivel felfrissíthetjük a már megszokott hazai ízeket. Az egyik egy exkluzívabb francia, míg a másik egy hagyományos újragondolva.
A francia ünnepi vacsoránál nem egy könnyen összedobható ételsorral van dolgunk és nem is „TESCO gazdaságossal”, de szuper-profival: Kir Royal, libamáj brulée, bouillabaisse (francia halleves) és a klasszikus karácsonyi fatörzs . Napokra előre listát kapunk, hogy mikor mit kell elkészíteni, hogy karácsony estéjén mi is tudjuk élvezni a felszolgált ételeket.

Stahl Magazin Karácsony 1

A friss-klasszikusnál kisebb az elkészítéssel járó kihívás, de olyan újszerű élményt tudunk vele nyújtani vendégeinknek, mint az előbb említett gourmand-menünél. Borleves helyett Eggnog kerül az asztalra, melyben az alkoholt a rum és a brandy hivatott képviselni. A rántott pontyot sem bő olajban sütjük ki, hanem sütőben és a panírban zsemlemorzsa helyett pankót, azaz japán zsemlemorzsát használunk (erről is részletesen olvashatunk, hogy mi is ez valójában), Ettől a sült panír kinézete rusztikusabb, íze meg ropogósabb lesz. A majonézes krumplisaláta sem a megszokott módon készül, hanem sült fokhagymával megbolondítva. A pulyka is gyorsan készül, a bejgli meg valójában torta.

Ezen kívül vannak főzési ötletek két ünnep közötti vendégfogadásra, -járásra is, melyek szintén úgy vannak kigondolva, hogy már jóval az ünnepek előtt elkészíthetők és mélyhűtőből bármikor előkaphatók, vagy gyorsan kivitelezhetők.

Persze a Stahl Magazin nem hagy minket pácban szilveszterre sem, és kapunk ajánlatot Bodrogi Esztertől is, hogy mit főzzünk a bulira. Arra is odafigyelt, hogy ilyenkor már nem nagyon tudunk mélyre nyúlni a zsebükben, így fejenként 650Ft-tal kalkulált a menüsor megalkotásánál.

Stahl Magazin Karácsony 2


A maradékok felhasználására is vannak tippek, méghozzá nagyon fantázia dúsak: borlevesből torta, rántott halból pástétom, bejgliből máglyarakás, stb.

De nem csak receptek vannak, hanem karácsonyi ajándéktippek boltból, internetről, főzőiskolákból, konyhából. Ez utóbbi szerintem nagyon hasznos, 10 jó ötlet. Némelyiket a gyerekek is könnyen elkészíthetik (provence-i fűszersó, JGV currypor, vörös pesto, juharszirupos granola, stb.) vagy segédkezhetnek az elkészítésben, majd adhatják ajándékba ínyenc nagyszülőknek, nagynéniknek, bácsiknak vagy bárkinek.
Terítési tanácsokat is olvashatunk, ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy nem egységes az étkészletünk.

A Teszt rovatban segítséget kapunk, hogy eldönthessük, melyik a számunkra legfinomabb virsli, pezsgő vagy szaloncukor.

Az italokról sem felejtkeztek meg a szerkesztők. Olvashatunk Pállfy István tollából származó ünnepi borokról és pezsgőkről és a téli hangulatot árasztó hideg és meleg italokról, koktélokról.

Egy pár dolgot nem említettem még, ami olvasható az újságban. Ilyen a sütis blokk, ami ugye karácsonyi szám miatt kihagyhatatlan.
Az egész újságra jellemző, hogy kíméli a szakácsot a végkifulladástól. Odafigyelnek, hogy minden elkészíthető legyen időben, vagy hamarább és minden friss is legyen egyben.

Sok esetben megadják a hozzávalók beszerzési forrását, mely nagyban megkönnyíti a bevásárlást illetve javaslatot kapunk, hogy hol érdemes ezeket megvásárolni.

Jó az újság, szépek a fotók és remek ötleteket találunk benne!

Ár: 395 Ft
Kapható az újságárusoknál.
 

 

INTERJÚ

Gyöngyös_Mézes

Beszélgetés Láng Orsolyával

 

Láng Orsi

Láng Orsival, a Gyöngyös Mézes Manufaktúra tulajdonosával beszélgettünk a mézeskalács készítés rejtelmeiről, és arról, mi a titka a finom mézeskalácsnak. A Láng nővérek 2001-ben indították el a Gyöngyös Mézes Manufaktúrát. Megrendelésre készítenek mézeskalácsot ünnepekre, a karácsonyon kívül húsvétra, anyák napjára, Mikulásra, gyerekzsúrokra és céges ajándéknak

Gastronomica: A legtöbben legfeljebb karácsony előtt fogunk neki a mézeskalácssütésnek, Ti azonban a Gyöngyös Mézes Manufaktúrában egész évben ezzel foglalkoztok. Hogyan kezdődött?

Láng Orsolya: Az egész egy ovis találkozóval kezdődött. Amikor Karlóczai Mariann, az ismert óvónő bezárta a magánóvodáját, meghívta az összes korábbi óvodását, köztük engem is. Az akkor majdnem nyolcvan éves óvó néni azt kérte, mindenki vigyen magával valamit, amit saját kezűleg készített. Nekem nem sok időm volt a kézműveskedésre, már majdnem úgy alakult, hogy üres kézzel megyek, amikor édesanyám eszembe juttatta, hogy megvannak még azok a mézeskalács-figurák, amelyeket karácsonyra készítettem a családtagoknak. A szokásosnál nagyobb méretű figurák karját-lábát selyemszalag tartotta a testükhöz, és a találkozón olyan sikert arattak, hogy három volt ovis is rendelt mézeskalácsot. Akkor még marketinggel foglalkoztam, és jól tudtam, hogy milyen gondot okoz a nagy cégeknél minden évben, hogy mit adjanak a munkatársaknak karácsonyi ajándéknak. Valami olyat, ami kedves, személyre szóló, és jól jelképezi a törődést is. Ez adta az ötletet a Manufaktúra megalapításához.

G: Miután megalakítottátok a vállalkozásotokat, mik voltak az első lépéseitek?

L.O: Eleinte kézzel vágtuk ki a formákat, ma már sokféle réz szúróformával dolgozunk, amelyeket iparművész csinál a rajzaink alapján. Ami nem változott: minden egyes munkafolyamatot kézzel végeznek. Csak csúcsminőségű alapanyagokkal dolgozunk, nincs kompromisszum. Nem vagyunk tagjai népművészeti egyesületeknek és nem hagyományos motívumokkal díszítünk. Saját díszítőelemeket találtunk ki, amelyek szabadalmi oltalom alatt állnak.

G: A mézes receptetek honnan származik?

L.O: Több hagyományos recept ötvözéséből alakítottuk ki a tésztát. Fontos szempont volt, hogy nagy legyen a méz aránya, és semmilyen mesterséges anyag ne kerüljön benne. Ezért háztáji minden alkotórész a mézeskalácsaikban, a mézet például a Balaton mellől hozzuk. Még a liszt minősége sem mindegy, olcsóbb lisztből ugyanis nem lesz jó a végeredmény. De van még egy összetevő, ami nagyon fontos. Ha a sütőnő nem olyan szeretettel, jóindulattal fog hozzá a tészta készítéséhez, ahogy kell, akkor vacak lesz a kalács. A megrendelők persze nem kapnak a nem megfelelőnek ítélt darabokból, a munka ilyenkor kezdődik elölről. A selejtet fiam és lányom kapják meg, ők sokat vannak velem a műhelyben.

Gyöngyös_Mézes

G: Mit jelent a Manufaktúra nevében a Gyöngyös?

L.O: A gyöngyözés külön munkafázis, ehető gyöngyökkel díszítjük a mézeskalácsokat, ezt a műhely két-három másik munkatársa végzi. Körülbelül 5-10 perc, amíg egy mézeskalács teljes díszbe öltözik, a már említett karácsonyi szezonban ez napi 10-14 óra munkát is jelent.

G: A honlapotokon olvastam, hogy résztvesztek a Csodalámpa Alapítvány támogatásában. Mi a támogatás lényege?

L.O: Alapfilozófiánk, hogy csak olyan megrendelést vállalunk el, amely megegyezik értékrendünkkel. Ami nagyon is összecseng filozófiánkkal, az a Csodalámpa Alapítvány támogatása. Az alapítvány hosszan beteg gyermekek kívánságait teljesíti támogatók közreműködésével, a gyerekek pedig a Gyöngyös Mézes Manufaktúra által készített, csodalámpa formájú mézeskalácsokkal köszönik meg a támogatók segítségét.

G: Köszönöm a beszélgetést, nagyon boldog Karácsonyt kívánunk Neked és a Manufaktúra összes dolgozójának!
 

 

AKTUÁLIS

          2017. OKT. 23.

 

      Programok:

 

      torkos

      csütörtök

      február 18.

 

      foodapest

      február 21-24.

 

 

 

 

HIRDETÉS

A gastronomica.blog.hu legutóbbi bejegyzése

Kóstoló a múltból a Lipóciában (folytatás): Máktorta
dátum: 2012.01.10 09:27:00

Köerner András: Emlékek a múltból

 

Három és féléves koromig a Palatinus házak egyikében, a Sziget utca és Pozsonyi út sarkán álló gyönyörű szecessziós stílusú épületben laktunk. V. emeleti lakásunk a Pozsonyi útra nézett, amit már akkor is terebélyes fák és elegáns, apró boltok övezetek. Házunkban minden emeleten a lakások bejárata egy belső udvarra néző körfolyosós gangról nyíltak, mely nagyon jellemző az 1930-as évek előtt épült budapesti házakra. A konyhánk ablaka is erre az udvarra nézett, így jó idő esetén anyu megengedte, hogy a folyosón játszhassak, míg főzés közben fél szemmel figyelt. A folyosót övező napraforgó virágokkal díszített szecessziós kovácsoltvas korlát volt a mi városi virágágyásunk, olyan, mint amilyenek a külvárosokban a házak virágzó előkertjei. Az ötödik emeletről minden jövés-menést láttam az alsóbb szinteken, olyan volt, mint egy színházi előadás, vagy egy valóság show. Figyeltem az asszonyokat ki lakásuk előtt beszélgettek a szomszédasszonnyal. Reggelente láttam, ahogy a háziasszonyok levitték az udvarra a szőnyegeiket, ahol egy erre kialakított fa állványra terítették és szőnyegporolóval addig ütötték, míg a por kiszállt a szőnyegekből. Az állványt minden lakó használhatta, de minden háziasszonynak megvolt a saját lapát formájú, hajlított nádból készült prakkere. Az ütések hangjai csak úgy visszhangoztak a belső udvarban, miközben a szőnyegből gomolygó porfelhők távoztak. Időnként hajóval a szemközti Margit szigetre mentünk az édesanyámmal vagy anyai nagymamámmal. Ez a hajójárat tavasztól szeptemberig közlekedett a lakásunkhoz nagyon közeli hajókikötőtől a szigeten lévő megállóig. Imádtam nézni, amikor a hajó kikötésekor a matróz sokéves tapasztalattal a háta mögött tökéletes ügyességgel hurkolta a kötelet az öntöttvas kikötőbakra, és kötötte ki a hajót. Ahogy keltünk át a folyón, a hajó oldalán végighúzódó fapadon térdelve hajoltam ki, és szippantottam be a folyó kellemes illatát, ami ma már nem annyira csábító, mint fiatalkoromban, amikor a Dunában még úsztak az emberek, és az illata is inkább a természetet árasztotta, mintsem a szennyezettséget. Amikor anyu vagy nagymama nem vittek a szigetre, a Szent István Parkba mentünk, ahol szemmel tartották futkározásaimat a kavicsos sétányon, miközben ők a közeli padon barátaikkal beszélgethettek. A játszóteret is nagyon szerettem a hintával, a csúszdával, és leginkább a homokozójával. Jól emlékszem, hogy két- három éves lehettem, amikor hosszú nyaggatás után nagymamám beadta a derekát, és kaptam tőle egy kislapátot és hozzá gereblyét.

Máktorta

Ez a torta nem tartalmaz semmi lisztet, a darált mák helyettesíti itt ezt az alapanyagot. Az elkészítése nem túlságosan nehéz, és nem is különösen időigényes.

Elkészítési idő: kb. 1 óra 10 perc

 

Hozzávalók 12 magasabb vagy 16 szelet alacsonyabb tortához

 

1 kávéskanál vaj vagy margarin (a forma kikenéséhez)

14 dkg vaj vagy margarin, szobahőmérsékletű

½  csésze cukor

6 nagy tojás sárga

3 kávéskanál reszelt citromhéj

1 evőkanál citromlé

2 púpozott csésze darált mák

7 nagy tojásfehérje

3/4 kávéskanál tisztított borkő (nélkülözhető)

2 evőkanál cukor

 

1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A kb. 23-26 cm átmérőjű tortaformát kibéleljük sütőpapírral, és vastagon kikenjük a zsiradékkal.

2. A puha vajat, illetve margarint és a cukrot egy tálban habosra keverjük. Beletesszük a tojás sárgákat, a citromhéjat és -lét, és addig keverjük, ameddig habos és egészen világos színű lesz. Ekkor elkeverjük benne a mákot.

3. A tojásfehérjéket először félkeményre verjük, megszórjuk a 2 evőkanál cukorral, majd fényes, kemény habbá verjük. A hab 1/4-ét belekeverjük a mákos masszába, majd 2-3 adagban óvatosan beleforgatjuk a megmaradt részét. A laza keveréket az előkészített formába töltjük.

4. A tortát az előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük (tűpróba: a beleszúrt tű, tiszta marad), majd a formában hagyjuk kihűlni. Ekkor szorosan a forma peremén belül végigvezetünk egy hámozó kést, és ezután távolítjuk el a tortaforma peremét. A szobahőmérsékletűre hűlt tortát porcukorral meghintve kínáljuk.

Málna vagy ribizli lekvárral töltve, csokoládémázba burkolva enyhén édesített tejszínhabbal kínálva az torta íz világa tovább fokozható.

A cikk teljes terjedelmében olvasható a Lipócia magazin 3. számában.

www.gastronomica.hu

 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

HÍREK

also1

also2

also3

also4

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player