AKTUÁLIS

          2018. NOV. 19.

HIRDETÉS

nyitólap

A gastronomica.blog.hu összes bejegyzése

Kóstoló a múltból a Lipóciában (folytatás): Máktorta
dátum: 2012.01.10 09:27:00

Köerner András: Emlékek a múltból

 

Három és féléves koromig a Palatinus házak egyikében, a Sziget utca és Pozsonyi út sarkán álló gyönyörű szecessziós stílusú épületben laktunk. V. emeleti lakásunk a Pozsonyi útra nézett, amit már akkor is terebélyes fák és elegáns, apró boltok övezetek. Házunkban minden emeleten a lakások bejárata egy belső udvarra néző körfolyosós gangról nyíltak, mely nagyon jellemző az 1930-as évek előtt épült budapesti házakra. A konyhánk ablaka is erre az udvarra nézett, így jó idő esetén anyu megengedte, hogy a folyosón játszhassak, míg főzés közben fél szemmel figyelt. A folyosót övező napraforgó virágokkal díszített szecessziós kovácsoltvas korlát volt a mi városi virágágyásunk, olyan, mint amilyenek a külvárosokban a házak virágzó előkertjei. Az ötödik emeletről minden jövés-menést láttam az alsóbb szinteken, olyan volt, mint egy színházi előadás, vagy egy valóság show. Figyeltem az asszonyokat ki lakásuk előtt beszélgettek a szomszédasszonnyal. Reggelente láttam, ahogy a háziasszonyok levitték az udvarra a szőnyegeiket, ahol egy erre kialakított fa állványra terítették és szőnyegporolóval addig ütötték, míg a por kiszállt a szőnyegekből. Az állványt minden lakó használhatta, de minden háziasszonynak megvolt a saját lapát formájú, hajlított nádból készült prakkere. Az ütések hangjai csak úgy visszhangoztak a belső udvarban, miközben a szőnyegből gomolygó porfelhők távoztak. Időnként hajóval a szemközti Margit szigetre mentünk az édesanyámmal vagy anyai nagymamámmal. Ez a hajójárat tavasztól szeptemberig közlekedett a lakásunkhoz nagyon közeli hajókikötőtől a szigeten lévő megállóig. Imádtam nézni, amikor a hajó kikötésekor a matróz sokéves tapasztalattal a háta mögött tökéletes ügyességgel hurkolta a kötelet az öntöttvas kikötőbakra, és kötötte ki a hajót. Ahogy keltünk át a folyón, a hajó oldalán végighúzódó fapadon térdelve hajoltam ki, és szippantottam be a folyó kellemes illatát, ami ma már nem annyira csábító, mint fiatalkoromban, amikor a Dunában még úsztak az emberek, és az illata is inkább a természetet árasztotta, mintsem a szennyezettséget. Amikor anyu vagy nagymama nem vittek a szigetre, a Szent István Parkba mentünk, ahol szemmel tartották futkározásaimat a kavicsos sétányon, miközben ők a közeli padon barátaikkal beszélgethettek. A játszóteret is nagyon szerettem a hintával, a csúszdával, és leginkább a homokozójával. Jól emlékszem, hogy két- három éves lehettem, amikor hosszú nyaggatás után nagymamám beadta a derekát, és kaptam tőle egy kislapátot és hozzá gereblyét.

Máktorta

Ez a torta nem tartalmaz semmi lisztet, a darált mák helyettesíti itt ezt az alapanyagot. Az elkészítése nem túlságosan nehéz, és nem is különösen időigényes.

Elkészítési idő: kb. 1 óra 10 perc

 

Hozzávalók 12 magasabb vagy 16 szelet alacsonyabb tortához

 

1 kávéskanál vaj vagy margarin (a forma kikenéséhez)

14 dkg vaj vagy margarin, szobahőmérsékletű

½  csésze cukor

6 nagy tojás sárga

3 kávéskanál reszelt citromhéj

1 evőkanál citromlé

2 púpozott csésze darált mák

7 nagy tojásfehérje

3/4 kávéskanál tisztított borkő (nélkülözhető)

2 evőkanál cukor

 

1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A kb. 23-26 cm átmérőjű tortaformát kibéleljük sütőpapírral, és vastagon kikenjük a zsiradékkal.

2. A puha vajat, illetve margarint és a cukrot egy tálban habosra keverjük. Beletesszük a tojás sárgákat, a citromhéjat és -lét, és addig keverjük, ameddig habos és egészen világos színű lesz. Ekkor elkeverjük benne a mákot.

3. A tojásfehérjéket először félkeményre verjük, megszórjuk a 2 evőkanál cukorral, majd fényes, kemény habbá verjük. A hab 1/4-ét belekeverjük a mákos masszába, majd 2-3 adagban óvatosan beleforgatjuk a megmaradt részét. A laza keveréket az előkészített formába töltjük.

4. A tortát az előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük (tűpróba: a beleszúrt tű, tiszta marad), majd a formában hagyjuk kihűlni. Ekkor szorosan a forma peremén belül végigvezetünk egy hámozó kést, és ezután távolítjuk el a tortaforma peremét. A szobahőmérsékletűre hűlt tortát porcukorral meghintve kínáljuk.

Málna vagy ribizli lekvárral töltve, csokoládémázba burkolva enyhén édesített tejszínhabbal kínálva az torta íz világa tovább fokozható.

A cikk teljes terjedelmében olvasható a Lipócia magazin 3. számában.

www.gastronomica.hu

 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Kóstoló a múltból a Lipóciában: Almás rizspuding borsodóval
dátum: 2012.01.06 09:54:00

A cikk teljes terjedelmében olvasható a Lipócia magazin 3. számában.

Az Újlipótváros kevesebb, mint 100 éve kezdett benépesülni, az itt húzódó fatelepeket bérházak övezte utcák váltották fel. Az ide beköltöző jómódú polgárság hozta magával szokásait, kultúráját, és természetesen gasztronómiáját. Ilyen beköltöző család volt a Körner család is, ahol az édesapa, Körner József több épületével is hozzájárult Újlipótváros jellegzetes arculatához (Hollán Ernő u. 38/a. – Gergely Győző u. 13., Csanády u. 24, Hollán u. 38/b. és Darvas Lajossal a méltán híres Dagály utcai strandfürdő épülete). Fia, András, aki szintén építész, már az Újlipótvárosban született, és vált fokozatosan a gasztronómia megszállottjává. Bár már több, mint 40 éve az Egyesült Államokban él, az itthoni ízeknek oly mértékben elkötelezett híve, hogy évekkel ezelőtt a Kóstoló a múltból címmel szakácskönyvet jelentetett meg először angolul, majd hamarosan magyarul is a Vince kiadó gondozásában, mely az évek alatt méltán vált sok-sok újlipótvárosi és nem újlipótvárosi háziasszony alapművévé. A könyv megírásához az ötletet az egykor Mosonban élő dédnagymamájától megörökölt 85 levélpiszkozat és az 1869-től lejegyzetelt 130 receptből álló gyűjtemény adta, melyet édesanyjával folytatott gyermekkori mosoni emlékek felidézésével egészített ki. Így született meg a regény és receptkönyv, mely bemutatja a XIX. századi magyar zsidó mosoni család mindennapjait, és a dédnagymama recept gyűjteményét is, melyet Körner András mérnöki precizitással ad közre, oly módon, hogy minden egyes receptet a mai ízlésnek megfelelően gondolt újra. Kóstolóként álljon itt két recept a múltból.

 

Almás rizspuding borsodóval

 

Ebben a pompás és üdítő desszertben a rizspuding-rétegek közé borban főtt alma kerül. A mellé járó borsodóban néhány tojást, amelyet Riza néni minden kétséget kizáróan használt volna, én kiváltok burgonyakeményítővel.

 

Elkészítési idő: kb. 50 perc

 

Hozzávalók 5-6 adaghoz

 

2 1/2 csésze tej

1/8 kávéskanál mandulakivonat

2 evőkanál cukor

1 csésze rövid szemű rizs

1 evőkanál szeletelt mandula

2 Golden Delicious alma, meghámozva, csutkájától megszabadítva és ½ centiméteres élű kockákra vágva

1/3 csésze arany mazsola

2 evőkanál cukor

1/2 kávéskanál fahéj

2 kávéskanál reszelt citromhéj

2/3 csésze gyümölcsös aromájú fehérbor, pl. rizling

1 nagy tojás

1/3 csésze cukor

1/4 kávéskanál vaníliakivonat

1 kávéskanál reszelt citromhéj

1 csésze gyümölcsös aromájú fehérbor

1/4 csésze víz

1 kávéskanál burgonyakeményítő

 

1. A tejet a vaníliakivonattal és a 2 evőkanál cukorral felforraljuk. Hozzáadjuk a rizst, a mandulát, összekeverjük, majd fedő alatt, egészen kis lángon addig főzzük, amíg a rizs teljesen megpuhul (kb. 40 perc). Főzés közben többször ellenőrizzük, nem túl kevés-e a folyadék, és ha szükséges, kiegészítjük még tejjel.

2. A töltelékhez egy lábasba tesszük az almakockákat, a mazsolát, a 2 evőkanál cukrot, a fahéjat, a citromhéjat, és felöntjük a 2/3 csészényi borral. Felforraljuk, lefedjük, és kis lángon rotyogtatjuk 8-10 percig, ezalatt az alma megpuhul, a leve pedig valamelyest besűrűsödik.

3. A sütőtálat (kb. 22 cm x 17 cm, 5 cm magas tál) folpack fóliával teljesen kibéleljük, és a rizs 1/3-ával kb. 1 cm magasan beterítjük, ezen elosztjuk az almatöltelék felét, a levét mind bennhagyva a lábasban. Erre rétegezzük a rizs következő 1/3-át, erre pedig a megmaradt almatölteléket, amit beborítunk a megmaradt rizzsel. Félretesszük.

4. A sodóhoz egy kis lábasban habosra keverjük a tojást az 1/3 csésze cukorral, hozzáadjuk a vanilia kivonatot, a citromhéjat, az 1 csészényi bort és az ¼ csészényi vízben előzőleg feloldott burgonyakeményítőt. Kézi habverővel folyamatosan keverve alacsony lángon krém sűrűségűre főzzük. Nem szabad forrnia, mert a tojás összeugorhat! Szobahőmérsékletűre hűtjük.

5. A rizspudingot szobahőmérsékletre lehűtve a tálból egy tányérra kiborítjuk, a fóliát lehúzzuk róla, és szeletelve tálaljuk, melyekre kevés sodót kanalazunk.

Lipócia magazin a facebook-on is követhető.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Szilvás receptek
dátum: 2011.10.27 09:18:00

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Lassan mondjuk, hogy mindenki megértse: Zwetschgendatschi. Nem megy? Akkor csak süssük és együk meg az egyik legszuperebb szilvás sütit. Legfeljebb nem szólítjuk meg.

A napokban végérvényesen beköszöntött az ősz, ami azt jelenti, meg vannak számlálva a napjaink friss idénygyümölcsök tekintetében. Szerencsére, a hazai szilvatermés szezonja júliustól októberig tart, így most még rástartolhatunk a hamvas lila szemekre. 

Ahány darab, annyi antioxidáns és vitamin bomba. Kevés cukrot, annál több vizet (85 százalék víz) és rostot tartalmaz, így fogyókúrázáshoz sem rossz, bár alább erről szó sem lesz. Legegészségesebb persze nyersen fogyasztani vagy aszalt formájában, de sokrétűen felhasználhatjuk, mert édes és sós fogásokhoz egyaránt nagyon jól illik. A klasszikus szilvás gombóctól a sült kacsához illeszkedő szilvakompótig.

Mielőtt előállnánk az aduásszal, adunk egy-két tippet.

Sült szilva, a legegyszerűbb. A szilvát hosszában vágjuk félbe, rakosgassuk sütőpapírra, csöpögtessük meg mézzel vagy szórjuk meg barnacukorral, kevés vaníliás cukorral, csipkedjünk rá kis vaj darabkákat, és végül jöhet pár levél friss friss fűszernövény (citromfű, menta, citromos kakukkfű). 160 fokos sütőben 15-20 percen keresztül süssük. Müzlibe, tejberizsre is kanalazhatjuk, vagy csak tejföllel, natúr joghurttal még melegen kínáljuk. Tálalhatunk sült szilvát sült húsokhoz is, de akkor a szilvát sózzuk, borsozzuk és mézzel locsoljuk meg, sütés után pedig még melegen kínáljuk.

Szilva ropogósan. Ehhez a szilvákat negyedeljük, majd borítsuk egy sütőedény aljára és szórjuk meg fahéjjal. Mindenféle finom durvára tört magot (dió, mogyoró, mandula, stb) keverjünk össze zabpehellyel, olvasztott vajjal, mézzel és vaníliás cukorral. Öntsük a szilvára, és 180 fokon süssük fél óráig, illetve amíg ropogós lesz a magos morzsa.

Szilvás máglyarakás. A szilvát negyedeljük, cukorral vagy mézzel, fahéjjal és esetleg kevés vörösborral főzzük körülbelül10 percig. Tegyük félre. Tejet keverjünk össze tojással, mézzel és egy vaníliarúd kikapart belsejével. Egy kivajazott sütőedénybe rétegezzünk felkockázott szikkadt kalácsot a szilvával, majd öntsük rá a tojásos keveréket. Tegyük félre 20 percre, majd 200 fokon süssük tűpróbáig. Ennek a fajta máglyarakásnak a tetejéről elmarad a szokásos tojáshab, inkább élvezzük a gyümölcsösségét.

S akkor most lássuk a kiejthetetlen nevű bajor szilvás csodát.

Zwetschgendatschi

Fotó: Lukács Enikő

Tésztához:
30 dkg liszt
1 dkg friss élesztő
5 dkg cukor
1 dl tej
5 dkg puha vaj
1 tojás (szobahőmérsékletű)
1 csipet só

Töltelékhez:
70 dkg szilva
3 evőkanál cukor
1 kávéskanál fahéj
3-4 evőkanál szeletelt mandula
Fahéjas porcukor a tálaláshoz

Egy kisebb tálban az összemorzsolt élesztőhöz öntsük hozzá a langyosra melegített tejet, és szórjuk meg 1 kávéskanál cukorral majd 1 kávéskanál liszttel. Keverjük össze, fedjük le és langyos helyen hagyjuk kelni kb. 20 percig. Mikor buborékos már a tejes-élesztős keverékünk, öntsük a liszthez, adjuk hozzá a maradék cukrot, a szobahőmérsékletű vajat és tojást, valamint egy (nagyobb) csipet sót. Robotgép segítségével (vagy kézzel) dagasszuk simára, addig, míg a tészta könnyen elválik a tál falától. (Ha ragacsos maradt a tésztánk, apránként dagasszunk hozzá még lisztet.) Szórjuk meg liszttel, takarjuk le a tálat és hagyjuk a tésztát duplájára kelni (45-60 perc).

A szilvákat közben hosszában vágjuk negyedekre. A sütőt melegítsük fel 180 fokra, és egy 25x35 cm nagyságú négyszögletes sütőformát béleljünk ki sütőpapírral. Amikor a tészta megkelt, gyúrjuk át, és nyújtsuk akkorára, hogy tökéletesen illeszkedjen a tepsibe (kb. 3-5 mm vastagra). A negyedelt szilvákat sorakoztassuk a tésztára szorosan egymás mellé, úgy, hogy kicsit egymást lefedjék. Szórjuk meg a cukorral és a fahéjjal, majd hintsük meg a szeletelt mandulával.

Süssük készre. Mintegy 30-35 perc, míg a tészta átsül, és a szilva levet ereszt. Tálaláskor ízlés szerint fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk, még langyosan.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Füge - Most kell vele randevúzni
dátum: 2011.09.30 10:08:00

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

A fügét ott, ahol sok van belőle, nem túl sokra becsülik. Ahol meg kevés, ott kuriózum. Jártak így más gyümölcsök is már a teremtésben. Mi nem is tudjuk, hányadán állunk vele, van is, meg nincs is. Mindenesetre mostanában még frissen tűnik fel a piacokon, aztán már csak az aszalt változattal találkozunk. Érdemes vele ilyen tájt randevúzni.

A füge imád napozni, ha megkapja a magáét, igénytelen növény, a mediterrán országokban vadon terem. Augusztustól kezdve fokozatosan érik be a gyümölcse, a lepotyogó szemek óriási, ragacsos terülj-terülj asztalt kínálnak a madaraknak és a darazsaknak. Ezeken a vidékeken több is a bosszúság, mint az öröm vele.

Magyarországon egy-egy védett déli lankán jól megél, és szélvédett, zárt kertekben is nevelhető. Láttunk már zuglói meg óbudai házak udvarán óriási, öreg fügefákat, a család nem győzte ajándékozni a nagypapa leleményéből rájuk maradt-ragadt gyümölcsöket. Ezekben a hetekben érdemes a piacokon körülnézni, mert mindenhol akad egy-egy árus, akinek az asztalán ott virít néhány tucat érett füge. Az ára sajnos elég borsos, 80-120 forintot is elkérhetnek darabjáért, de 5-10 szemmel már csodákat művelhetünk. A füge gyorsan romlik, ezért az érett darabokat tekerjük konyhai papírtörlőbe, ha még két-három napig hűtőben akarjuk tárolni.

Nyersen is érdemes elmajszolni, hiszen nagyon tápláló és könnyen emészthető. Jelentős az elemirost- és cukortartalma, bővelkedik B1-, B6-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, foszforban. A természet patikájából azonban most inkább vigyük be a konyhába.

Fügés-körtés galette

Fotó: Lukács Enikő

A francia gasztronómiában a galette lapos, kerek sült süteményt jelent. Vannak igen elhíresült galettek, mint a Galette des Rois (a papírkoronával díszített mandulás, marcipános kerek sütemény) vagy a Galette Bretonne, ami viszont jellemzően sós töltelékű palacsinta. Az alábbi fügés-körtés galette recept, azon túl, hogy nagyon finom, roppant egyszerű és könnyen elkészíthető (pihentetni azért kell). Először a tésztát állítsuk össze, amely maximum 10 percet vesz igénybe. Miközben fél órát pihen a tészta a hűtőben, elkészíthetjük a tölteléket. A sütési idő körülbelül 45 perc. Végeredményként szép, kerek, finom sütit kapunk, amely látványnak sem utolsó, de ne nézegessük, inkább együk meg.

Hozzávalók (6 fő részére)

16 dkg liszt
11 dkg vaj
1 teáskanál cukor
1 csipet só
3 evőkanál jéghideg víz
tojás
cukor

A tésztához:

A töltelékhez:
7 dkg barna héjától megtisztított mandula
10 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1 csipet só
2 tojás
4 dkg vaj
2 evőkanál liszt
6-8 szem friss füge
1 körte

A tésztához a lisztet, a kockákra vágott vajat, a cukrot és a sót egy késes betétű robotgépben morzsás állagúra keverjük. (Ha nincs robotgépünk, a fenti hozzávalókat gyors mozdulatokkal morzsás állagúra dolgozunk össze.) A morzsát egy tálba öntjük, hozzá adjuk a hideg vizet, összegyúrjuk, és a tésztából két nagyobb sütőpapírlap között egy lapos, körülbelül 30 cm átmérőjű kerek korongot formálunk, majd sütőpapírral együtt a hűtőbe tesszük fél órára. A sütőt felmelegítjük 170 fokra.

A töltelékhez a mandulát ledaráljuk, hozzákeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót. Hozzáadunk egy tojást, a vajat, a lisztet, és alaposan összekeverjük. A tésztát kivesszük a hűtőből, pár percig szobahőmérsékleten hagyjuk, majd lehúzzuk a felső sütőpapírt, és a tölteléket a tésztakorong közepére kenjük úgy, hogy körülbelül 5 cm széles sávot a szélétől szabadon hagyunk.

A körtét meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és 8 cikkelyre vágjuk. A krémen körbe egyenlő távolságra rakosgatjuk  egymástól. A fügéket hosszában elfelezzük, és két-két szelet körte közé egymás alá fektetjük. A szabadon hagyott tésztaperemet ráhajtjuk a töltelékre, majd a tésztát óvatosan összenyomjuk. A másik tojást egy kis tálban egy kávéskanál vízzel elkeverjük, megkenjük vele a tészta felületét, majd megszórjuk kristálycukorral; sütőpapírostul egy sütőlapra helyezzük, és körülbelül háromnegyed óra arany barnára sütjük (tűpróba!). Hűlni hagyjuk, de langyosan is tálalhatjuk.

Sonkás fügés kenyér

Fotó: Lukács Enikő

15 dkg liszt
1 zacskó sütőpor
3 tojás
5 dkg reszelt ementáli sajt
5 dkg reszelt parmezán sajt
1 dl extra szűz olívaolaj
1 dl tej
20 dkg friss füge
10 dkg nyers sonka
1 csipet só, bors

A sütőt 180 fokra melegítjük. Egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral; a tojásokat egy másik tálban olajjal és tejjel felverjük. Sózzuk, borsozzuk. A lisztes keverékhez öntjük, alaposan összekeverjük, majd hozzáreszeljük a sajtokat, kisebb darabokra vágjuk bele a sonkát, a fügéket pedig felezve hozzátesszük. Óvatosan összekeverjük, és sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük (12x22x7 cm). A sütőbe tesszük, és 50 percig, illetve addig sütjük, míg teljesen átsül (amikor a beleszúrt tű szárazon jön ki). Szobahőmérsékleten tálaljuk.

A füge száránál középmagasságig keresztirányú vágást ejtünk, és a mélyedésbe érett roquefort jellegű sajtot teszünk, sütőtálba helyezzük, apróra vágott friss rozmaringgal megszórjuk, kevés mézet csurgatunk rá, majd forró sütőben 10 percig sütjük.

Extra tippek

  • Félbevágott fügét szárított sonkába tekerünk, és így kínáljuk.
  • Rusztikus kenyérszeleteket olívaolajjal megkenünk, grillen megsütjük mindkét oldalukat, majd kék sajttal vagy friss kecskesajttal kenjük meg, szárított sonkaszeleteket és friss fügenegyedeket helyezünk rá. Olívaolajat és kevés mézet csepegtetünk a tetejére, borsozzuk, és tálaljuk.
  • A félbevágott fügét baconbe csavarjuk, sütőben vagy grillen körülbelül 5 percig sütjük, majd tálaljuk.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Cukkinis, fetás quiche
dátum: 2011.09.11 09:13:00

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Igaz, hogy a cukkini egész évben kapható, de legjobb formáját mégis nyáron hozza, amikor még kemény, héja zöld és szép fényes, élénk színű. A quiche-t, azaz a francia lepényt meg ugye, nagyon szeretjük?

Mielőtt neki állunk sütni, egy kis tudnivaló: a cukkini a tökfélék családjába tartozik, közvetlen rokona az uborkának, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően, erős antioxidáns hatással bír, mely fontos szerepet játszik a sejtek épségének megőrzésében. Alacsony energia- és magas víztartalma kitűnő alapanyagot szolgáltat. A cukkini nyersen, elkészítés nélküli is fogyasztható, de meg is tölthetjük, grillezhetjük, salátába tehetjük, piríthatjuk, párolhatjuk, süthetjük, készíthetünk belőle levest, szószt, rizottót is.  

Tipp! Puha, szivacsszerű, matt héjú cukkinit ne vegyünk, az nem az igazi. A nagy, duci darabokat szintén kerüljük, maradjunk a kisebb, karcsúbb példányoknál. A megvásárolt cukkinit maximum pár napig tároljuk hűtőben, mert utána gyorsan veszít frissességéből. Ne süssük, pároljuk túl, maradjon kicsit ropogós. 

Recept

A quiche (ejtsd: kis) készítése a látszat ellenére nagyon könnyű. Három fő részből áll: az alaptésztából, a töltelékből és a tojásos öntetből, mely általában tejszínnel készül. Az alábbi esetben a tejszín helyett ricotta túrót használunk, mely a mi túrónkhoz képest, kicsit édesebb és krémesebb. A töltelék: sült cukkini karikák és a feta sajt.

Hozzávalók 6 fő részére:

Tészta

Fotó: Lukács Enikő

20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj, felkockázva
csipet só
3-4 evőkanál jéghideg víz

Töltelék
2 cukkini
100 g feta sajt
200 g ricotta
2 tojás
2-3 ág friss menta 
 
olívaolaj
só, bors
reszelt sajt (elhagyható)

A lisztet a sóval és a borssal egy tálban keverjük össze. A hideg vajat vágjuk kockákra, és adjuk a liszthez, majd gyors mozdulatokkal morzsoljuk szét a lisztben. Tényleg gyorsan kell dolgoznunk, hogy ne melegedjen át a vaj. (Ezt a műveletet késes betétű robotgéppel pillanatok alatt elvégezhetjük, ha van a háznál ilyen kütyü.) Adjunk hozzá 3-4 evőkanál jéghideg vizet, és dolgozzuk a tésztát egyneművé.

Tegyük két sütőpapír közé, és nyújtsuk lapos, kerek korong formára, majd tegyük minimum fél órára pihenni a hűtőbe. A sütőt kapcsoljuk 200˚C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Közben a cukkinit szeleteljük fel nem túl vastag karikákra. Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kis olívaolajat, és süssük meg a cukkínik mindkét oldalát aranybarnára. Sózzuk és borsozzuk. Tegyük félre. Egy tálba a tojásokat verjük fel, adjuk hozzá a ricottát, az aprított menta leveleket, és sózzuk (óvatosan, mert a feta is sós!), borsozzuk, majd keverjük össze az egészet.

A tészta korongot vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk akkorára, hogy egy kb. 24 cm átmérőjű piteformát kényelmesen ki lehessen bélelni vele. Alaposan nyomkodjuk a tésztát a formához, és az oldaláról lelógó felesleget vágjuk le. A cukkinik felét tegyük a tésztára, öntsük rá a ricottás keveréket, szórjuk meg a kockára vágott fetával, végül tegyük a maradék cukkinit a tetejére. Szórjuk meg egy kis reszelt sajttal, és süssük 35-40 percen keresztül, míg arany barnára sül. Friss zöld salátát kínáljunk mellé.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Mi az a chlodnik?
dátum: 2011.08.30 09:10:00

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Van élet a hideg gyümölcslevesen túl is. Legalábbis ami a nyári kanalazni valókat illeti. Reméljük, még bőven szükségünk lesz egy kis hűsítésre.

Aki már járt nyáron Lengyelországban, biztosan nem mulasztotta el megkóstolni a chlodnikot. Ha mégsem, sokat vesztett, de most bepótolhatja. Megfőztük azt a levest, aminek a neve már minimális orosz nyelvtudás mellett is dekódolható, vagyis, hogy valami hideget jelent. Ránézésre megtévesztésig hasonlít a hazai meggylevesre mindaddig, amíg nem kerül rá a kötelező főtt tojás. Színét és enyhén fanyar ízét a cékla és egyéb zöldségek adják. Akárcsak a gazpacho, hidegen fogyasztandó, és valóban igazi hűsítő hatása van, röviden: isteni. Bónusz: a hideg zöldséglevesek híveinek tartogatunk még más meglepetést is zöldborsóval és zöldbabbal.

Chlodnik – lengyel céklaleves

Ez a könnyű, friss, hideg nyári leves Lengyelországban ugyanolyan népszerű, mint itthon a meggyleves. Ilyenkor nyáron még nagyon zsenge a cékla és könnyen megfő, a többi hozzávalót meg csak nyersen, vagy csak hidegen kell a céklához keverni.

Hozzávalók 4 fő részére

Fotó: Lukács Enikő

20 dkg főtt cékla (kb. 2-3 darab kisebb cékla)
1 kigyóuborka
4 db piros retek
1 csokor friss kapor
1 csokor friss snidling (vagy 1-2 szál zsenge újhagyma apróra vágva)
¾ l kefír
½ kávéskanál cukor (elhagyható)
só, bors
2 db főtt tojás

A céklát főzzük puhára, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük egy nagyobb tálba. (Ha időnk engedi, párolókosárban vagy alufóliába becsomagolva sütőben pároljuk puhára.) Az uborkát és a retkeket is reszeljük a céklához. Szórjuk meg az apróra vágott kaporral és snidlinggel, keverjük hozzá a kefírt, adjuk hozzá a cukrot és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze, fedjük le, majd hagyjuk az ízeket összeérni a hűtőben legalább két-három órán keresztül. Tálaláskor a tányérokra kiszedett levest a hideg főtt tojás negyedekkel díszítsük.

Mentás zöldborsóleves

Hozzávalók 4 fő részére

Fotó: Lukács Enikő

40 dkg tisztított zöldborsó
1 közepes fej főzőhagyma
2 evőkanál olívaolaj
10 friss mentalevél
só, bors
½ liter zöldség vagy csirke alaplé 
4 evőkanál habtejszín
2-3 nagyon vékony szelet szárított sonka

A hagymát vágjuk apróra, és olívaolajon dinszteljük üvegesre, adjuk hozzá a zöldborsót, keverjük meg, majd öntsük fel a levessel. A mentaleveleket vágjuk apróra, és ezt is tegyük a levesbe. Ne főzzük sokáig, csak pár percig, hogy a zöldborsó megtartsa harsány zöld színét. Merülőmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük a levest. Öntsük hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és hűtsük le. A sonkaszeleteket sütőpapírra fektetve grillezzük ropogósra, majd tálaláskor tördeljük a leves tetejére.

Currys zöldbableves

Hozzávalók 4 fő részére

Fotó: Lukács Enikő

½ kg zöldbab
1 csokor petrezselyem
½ kávéskanál curry por
1 dl habtejszín
só, bors

A zöldbabokat mossuk meg, vágjuk le a száras végeket, és főzzük puhára. A főzővízből 1 liter vizet tartsunk meg, és ebbe tegyük vissza a zöldbabot. Merülőmixerrel vagy turmixgépbe pépesítsük. Ha szükségesnek látjuk, szűrjük át a krémlevest, hogy ne maradjanak benne zöldbab szálak és selymes legyen. A petrezselymet aprítsuk fel, és ezzel is turmixoljuk össze a levest. Keverjük hozzá a tejszínt, a curry port, sózzuk, borsozzuk és forraljuk fel még egyszer. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálaljuk. Megsúgjuk, ha pechünkre mégis hűvösre fordulnak a hátra lévő augusztusi napok, ez utóbbi két leves azért hűtés nélkül is élvezhető.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Könnyű sütemény egresből
dátum: 2011.08.14 09:08:00

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Piszke, egres vagy pöszméte? Három neve is van a gyümölcsnek, amelynek a szezonja éppen csak néhány hét. Szupermarketek helyett inkább a piacokon érdemes keresni mostanság. Megéri.

Kétségtelen, hogy az egres nem tartozik a trendi gyümölcseink közé, talán mert keveset is termesztenek belőle, jobbára a kiskertekben bújik meg. Reméljük, azért nincs kihalófélben,mert igen kellemes meglepetést tud okozni a konyhában.  Nyersen savanykás, ritkán szemezgetik csak úgy magában. Leggyakoribb elkészítési módja az egres szósz, ami kiválóan passzol például a főtt marhahúshoz. Tejszínnel, tejföllel, tojás sárgájával besűrítve krémet, krémlevest is kevernek belőle. Régebben befőttnek is eltették a háziasszonyok. Azt már kevesen tudják, hogy a nyári süteményekbe kifejezetten jól passzol savanykás ízével. Íme egy igen egyszerű, finom és könnyű sütemény.

Recept (hozzávalók 6 fő részére)

40 dkg egres
2 evőkanál bodzaszörp
1 evőkanál vodka (elhagyható,ha gyerekeknek csináljuk)
10 dkg liszt
8 dkg cukor

6 tojás
½ liter tejszín

A sütőt kapcsoljuk be 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Egy sütőtálat (vagy több kisebbet) vajazzunk ki alaposan, szórjuk bele a megtisztított egreseket, és locsoljuk meg a bodzaszörppel s a vodkával. A tésztához a lisztet tegyük egy tálba a cukorral, csipet sóval. Öntsük hozzá apránként a tejszínt, keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a tojásokat is. Keverjük csomómentesre. Öntsük a tésztát az egresre. Süssük körülbelül 50 percig, míg a tészta átsül (tűpróba!), és megemelkedik. Hagyjuk hűlni pár percig, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Készítsd el a nyár legjobb lángosát!
dátum: 2011.07.18 08:17:00

A cikk megjelent a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában

Szerző: Lukács Enikő

Fesztiválokon és vízparti nyaraláskor úgy esszük a lángost, mintha kötelező lenne, de eszünkbe se jut otthon nekiállni. Pedig nem nagy művészet elkészíteni, próbáld ki, aztán fogadd a bókokat, hogy mennyivel jobb a te lángosod, mint a strandbüfésé!

Ha már túl vagy egy hét fogyókúrás kaján, és eleged van a salátákból, akkor itt az ideje, hogy rávesd magad gyerekkorod nagy kedvencére, a lángosra. Az olajban sült lángos egyáltalán nem tartozik a fitneszedzők által ajánlott kaják közé, de néha érdemes érte megszegni a fogyókúrás fogadalmakat. Persze csak egy jó lángos ér annyit, hogy másfél órát izzadj érte a futópadon, ezért ha biztosra akarsz menni, készítsd el te! Mellé egy üveg hideg sör, és garantált, hogy a pasidat leveszed a lábáról.

Elkészítése nem ördöngösség, főleg ha van dagasztókaros robotgéped, esetleg kenyérsütőd, ami elvégzi helyetted a dagasztás-kelesztés műveletét. Utána már csak szaggatnod és sütnöd kell. Ha a pénztárcád megengedi, használj a sütéshez szőlőmagolajat, ami egészségesebb (meg jóval drágább), mint a napraforgóolaj, magasabb a hőtűrése, és sütéskor nem lesz tőle annyira büdös. Próbálkozhatsz pálmazsírral is, hasonló előnyei vannak, mint a szőlőmagolajnak, de olcsóbban megúszhatod.

Tipp: Érdemes kísérletezned azzal, melyik lángostészta válik be neked leginkább. A liszt egy részét helyettesítheted főtt burgonyával, esetleg lazíthatod a tésztát kefirrel vagy tejföllel is. Vannak, akik zacskóban kelesztik, majd egy héten át a hűtőben tartják a tésztát, és alkalmanként egy-egy adagot sütnek ki belőle. A kész lángost még sokféleképpen lehet ízesíteni: a fokhagymagerezddel bedörzsölt, sós lángostól a legelterjedtebb sajtos-tejfölösön át a borsos párolt káposztával megtöltött, majd félbehajtott és úgy kisütött lángosig terjed a skála.


Az alap lángosrecept

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1,5 teáskanál só
2 dkg élesztő
1+2 dl langyos víz vagy tej
1 teáskanál cukor
olaj a sütéshez

Készítsd el a nyár legjobb lángosát!Futtasd fel az élesztőt: 1 dl langyos tejet keverj össze a cukorral, morzsold bele az élesztőt, és keverj bele 1 evőkanál lisztet. Tedd langyos helyre, és takard le.
A lisztet a sóval szitáld bele egy nagy tálba, mélyíts egy gödröt a közepébe, és ide öntsd a felfuttatott élesztőt. Kézzel vagy robotgéppel keverd, miközben apránként hozzáadod a maradék folyadékot. Addig dagaszd, míg hólyagos, közepesen lágy tésztát kapsz. Hintsd meg kevés liszttel, takard le, és hagyd kelni meleg helyen a duplájára (kb. 45–60 perc).
Ezután olajos kézzel formázz kis gömböket a tésztából, helyezd őket egymás mellé lisztezett felületen, megint takard le, és hagyd 20 percig még egyszer megkelni.
Egy nagy edénybe önts bőségesen olajat, forrósítsd fel, majd a gombócokat olajos kézzel húzd szét lángos formájúra. Süsd ropogósra mindkét oldalukat. Csöpögtesd le a felesleges olajat a lángosokról papírtörölközőn, és kínáld forrón, fokhagymával, sajttal, tejföllel, sóval.


Burgonyás lángos

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
25 dkg főtt, még meleg áttört burgonya
1 egész tojás
1,5-2 dl tej
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
1 evőkanál olaj
1,5 teáskanál só
olaj a sütéshez


Az élesztőt az előzőeknek megfelelően futtasd fel.
Az áttört burgonyához keverj egy kevés meleg tejet, szitáld rá a lisztet és a sót, öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojást. Dagaszd össze robotgéppel, miközben még apránként öntöd hozzá a maradék tejet. A végén add hozzá az evőkanál olajat. Közepesen lágy tésztát kell kapnod. Keleszd meleg helyen fél órán keresztül, majd nyújtsd ki másfél centi vastagra, és egy pohár segítségével szaggasd ki. Megint pihentesd 20 percig, majd forró, bő olajban süsd aranybarnára mindkét oldalát.


A zacskós kefíres, az igény szerint sütésre kész

Készítsd el a nyár legjobb lángosát!Hozzávalók:

1 kg finomliszt
2 teáskanál só
5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 teáskanál cukor
3 pohár kefir
3 tojás
olaj a sütéshez

Az élesztőt az előzőeknek megfelelően futtasd fel.
A lisztet szitáld bele egy nagy tálba, keverd bele a sót, majd mélyíts egy gödröt a közepébe, és ide öntsd a felfuttatott élesztőt, a tojásokat, a kefirt. Kézzel vagy robotgéppel dolgozd össze, míg hólyagos, közepesen lágy tésztát kapsz. Kiolajozott zacskóba tedd át a tésztát, és hűtőben tárold.
Amikor megkívánod a lángost, előveszel belőle annyit, amennyire szükség van, és forró, bő olajban készre sütöd. Egy hétig tarthatod a hűtőben a nyers lángostésztát.


A Sülvefőve séf és a lángos

Harmath Csaba


Finom dolog a lángos, de szerintem nem kellene nagyon sztárolni: van még hasonló tésztából készült étel más népek konyhájában is. Mondjuk a vízben oldott fokhagymával ízesített natúr változat tényleg egyedinek mondható (...így használni a fokhagymát még sehol sem láttam!), de ma már komplett pizzafeltétet is lehet rá kérni a legtöbb lángososnál. És tegyük hozzá, nem könnyedségéről híres az a tészta, amit legtöbbjük árul, általában jól megszívja magát olajjal. Nehéz ez a pálya! Ha lángost készítek, mindig Mamikám receptjét veszem elő, általában bableves mellé esszük, de mami pizzaalapnak is használja ezt a tésztát. Ropogós, isteni, a receptért kattints ide!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Hűsítő nyári koktélok
dátum: 2011.07.14 10:48:00

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Egy-egy pohár jéghideg fröccs vagy hosszúlépés segít elviselni a forró nyári estéket. De mit csináljon az, aki úgy gondolja, a szódás boron kívül is kell lenni valami esélynek az életben maradásra? Esetleg borissza létére valami változatosságra vágyik? Próbálkozzunk a koktélokkal!

A koktélok Kánaánjába kortyolhatjuk magunkat a nyári gyümölcsökkel. Csak turbózzuk fel őket sok citrom- és lime lével, némi alkohollal és rengeteg jégkockával. Bőségesen készítsünk belőlük, mert gyorsan fogynak. Elkészítésük egyszerű, a siker garantált, hidegfrontra nincs is szükség. Mehetnek a rendhagyó variációk is? Adunk pár tippet.

Görögdinnyés pezsgés (4 fő részére)

1 kg görögdinnye
1 dl narancslikőr (például Cointreau)
1 dl gin
2 lime
10 dkg eper
½ liter szódás, citromos limonádé

A dinnye feléből gömbvájóval (vagy karalábévájóval) vágjunk ki apró gömböket, (magokat távolítsuk el) és helyezzünk egymás mellé egy lapos tányéron, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Tegyük be a fagyasztóba jéggé fagyni. A maradék dinnyéből is távolítsuk el a magokat, és turmixgépbe pürésítsük. Szűrjük át egy kancsóba, és ízesítsük a narancslikőrrel, a ginnel, egy lime levével és tegyük a hűtőbe hűlni. Az epreket mossuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. A megmaradt lime-ot is alaposan mossunk meg, vágjuk nyolcfelé. Osszuk szét a poharakba az epret, és mindegyikbe tegyünk egy-egy gerezd lime cikkelyt, de előbb a levüket facsarjuk az eperre. Töltsük meg a poharakat a megfagyott dinnye golyókkal. Öntsük fel ¾-ig az alkoholos dinnyelével, majd pótoljuk a hiányzó részt a limonádéval.

Habzóboros, campari-s gyümölcsös puncs (4 fő részére)

8 szem málna
4 szem cseresznye
4 eper, félbe vágva
8 nagyon vékony szelet sárgabarack
8 nagyon vékony szelet őszibarack
2 evőkanál cukor
1,25 dl Campari
1,25 dl édes vermut (például Martini bianco, Cinzano bianco)
1,25 dl gin
1 üveg jégbe hűtött Prosecco
Jégkockák

A gyümölcsöket tegyük egy mély tálba, szórjuk meg a cukorral, keverjük össze, majd hagyjuk magára a rakományt 10 percig, míg a cukor elolvad és a gyümölcsök levet eresztenek. Ezután öntsük fel az italokkal és gyümölcsöstől osszuk szét négy jéggel megpakolt pohárba.

 

Frissítő csípős uborka koktél (4-6 fő részére)

undefined
 

10 evőkanál cukor
2 dl + 3 dl víz
30 dkg uborka + 4 szelet uborka
4 evőkanál lime lé + 4 gerezd lime
¼ chili paprika
1 csipet só
3 dl vodka
4 friss menta ág
Jégkockák

A cukrot és a 2 dl vizet tegyük egy edénybe, forraljuk fel, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (Napokkal korábban is megcsinálhatjuk, és hűtőben tárolhatjuk felhasználásig.) Az uborkát vágjuk kisebb darabokra, és turmixszoljuk pépesre a lime levével, a kimagozott, negyedelt chili paprikával, a sóval és 8 evőkanál cukorsziruppal. Szűrjük át az uborka levet egy kancsóba, majd öntsük fel 3 dl vízzel és 3 dl vodkával. Hűtsük nagyon hidegre, majd felszolgáláskor rakjuk a kancsóba az uborka szeleteket, a lime gerezdeket és a menta leveleket. Jéggel teli pohárba öntve kínáljuk. A poharak peremét cayenne borssal kevert cukorba márthatjuk mielőtt beletöltjük az italt.

Barackos-szedres whisky bolé (4 fő részére)

4+4 vékony szelet őszibarack
4+4 szem szeder
4 ág friss menta
3 evőkanál méz
4 evőkanál friss citromlé
2,5 dl bourbon whisky
jégkockák
szódavíz

A mentaleveleket, a mézet és a citromlevet tegyük egy kancsóba. Fakanállal alaposan nyomkodjuk meg a mentát, hogy az ízek kiszabaduljanak. Jöhet 4 szelet őszibarack és 4 szem szeder ,amit összekeverünk a mézes mentával. Nyomkodjuk meg enyhén, öntsük hozzá a whiskey-t, és tegyük a hűtőbe egy órára, hogy az ízek összeérjenek. Felszolgáláskor adjuk hozzá a maradék 4 szelet őszibarackot, valamint a szedret, és jéggel megtöltött poharakban adagoljuk, majd jól behűtött szódavizet spricceljünk a tetejére.

Nyári Sangria (4-6 fő részére)

 

 

1 db sárgabarack, vékony szeletekre vágva
1 db szelet őszibarack, vékony szeletekre vágva
2 szelet sárgadinnye kisebb darabokra vágva
12 vékony szelet friss gyömbér
15-20 friss menta levél
2,5 dl narancslikőr (pl. Cointreau)
1 üveg száraz fehérbor (pl. Sauvignon Blanc)
3 evőkanál friss citromlé
jégkockák

A mentaleveleket tegyük egy nagy kancsóba vagy mély tálba, és egy fakanállal nyomkodjuk meg, hogy a mentából az ízek kiszabaduljanak. Pakoljuk hozzá a gyümölcsöket, a vékony gyömbér szeleteket, és locsoljuk meg a narancslikőrrel. Keverjük össze, és enyhén nyomkodjuk is meg a fakanállal a gyümölcsöket. Öntsük még hozzá a behűtött bort, a citromlevet és hagyjuk a hűtőben állni minimum egy órán keresztül, vagy akár fél napon át, hogy az ízek összeérjenek. Jéggel megtöltött poharakban kínáljuk.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Málnás ricotta torta
dátum: 2011.07.08 09:04:00

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Elvileg dúlnia kellene a málna szezonnak, de attól tartunk, az idén sajnos nagyon rövid ideig tart. A napokban ne gondolkozzunk sokat, együk, vegyük, mert úgy tűnik, igencsak a végét járja, s marad nekünk a mélyhűtött, pláne import.

Akkor hát málnát málnával, na jó, tegyünk hozzá egy kis ricottát. A málnás ricotta torta  igazi nyári süti. Kekszmorzsa alapon sül, édes, gyümölcsös. Klasszikusan natúr krémsajtot kellene hozzá adnunk (kipróbálhatjuk ezzel is), tetszik tudni, azt a faját, amit  egy észak-amerikai tejesember talált fel. Pedig csak egy francia sajtot igyekezett elkészíteni, és ebbeli próbálkozásának eredménye lett egy éretlen, friss, natúr sajtkrém, amely később Philadelphia néven híresült el.

Az alábbi receptben azonban a klasszikus sajtkrém helyett ricottát szerepeltetünk. A ricotta sajt, olyan, mint a túró, csak krémesebb és kevésbé morzsás állagú. Míg Magyarországon a túró alvadt tejből készül, addig az olasz ricotta íróból, úgy, hogy egy kevés citromsavat tesznek a friss tejhez, felmelegítik (maga az olasz ricotta szó is azt jelenti, hogy újra főzött) és ennek hatására a fehérje kicsapódik a folyadékból. S ezek a szemcsék alkotját a ricottát, melyet vászon anyagon szűrnek át. Otthon is könnyen el lehet készíteni, csak jóminőségű magas zsírtartalmú tejre van szükség, melyet majdnem forrásig hevítünk, hozzáadunk citromlevet, alacsony lángon, lassan kevergetve megvárjuk, míg sárgás lében úszkáló túrót kapunk. Ezt kell vásznon keresztül lecsöpögtetni. (1 liter tejhez 3-4 evőkanál citromlé szükséges.) Ezt a programot azonban most csak akkor javasoljuk, ha nincs hova mennünk hétvégére.

Hozzávalók

 

1 csomag zabos keksz (készíthetjük sima háztartási kekszből is, de a rostos jobb)
5 dkg vaj
50 dkg ricotta
3 tojás
10 dkg cukor
8 dkg méz
1 evőkanál reszelt narancshéj
2 teáskanál vanília kivonat, vagy vaníliarúd kikapart magjai
20 dkg tejföl
20 dkg málna

A sütőt kapcsoljuk be 160 fokra (gázsütőnél 3-as fokozat). Egy 24 cm átmérőjű kapcsos, kerek tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. (A forma aljára helyezzünk egy sütőpapír darabot, és így kapcsoljuk rá a forma oldalát.) Vágjunk a forma magasságával megegyező szélességű sütőpapírcsíkokat, és a forma oldalát ezzel tapasszuk be – előtte olajozzuk be, hogy a papírszalag odatapadjon. A kekszeket aprítógépben vagy egy zacskóban nyújtófa vagy klopfoló segítségével törjük apró morzsásra. Keverjük össze az olvasztott vajjal, majd nyomkodjuk egyenletes rétegben a tortaforma aljába.

A ricottát tegyük egy tálba, és keverjük hozzá a mézet, a tojásokat, a narancs reszelt héját, a vanília kivonatot vagy a vaníliarúd kikapart magjait s a tejfölt. Sima, folyós állagú kell hogy legyen. Öntsük a kekszmorzsa alapra, tegyük a sütőbe, és süssük körülbelül egy órán keresztül. 40 perc elteltével nézzük meg, ellenőrizzük az állagát, hogy rendesen szilárdul-e, vagy nem kap-e oda a teteje. Akkor van kész a sütemény, ha a krém megszilárdult. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe még egy éjszakára, de minimum 5 órára, hogy teljesen megdermedjen. A friss málnát tálaláskor, szeletelés előtt osztjuk el a sütemény tetején. Ne sajnáljuk a „feltétet”, és hintsük meg porcukorral.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Befőzni menő: 8 tuti ribizlilekvár
dátum: 2011.06.27 13:14:00

A cikk megjelent a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában

Szerző: Lukács Enikő

Gondoltad volna, hogy főzhetsz lekvárt akár egy óra alatt is? Elő a lábast, hogy bebizonyítsd, te is tudsz olyan finomat készíteni, mint amilyet nagymamád anno a nyári konyhában.

Itt az ideje a lekvárfőzésről kialakult évszázados kép lerombolásának! A lekvárfőzés a köztudatban nyugdíjastevékenység, hiszen kinek van kedve, ideje és türelme hosszasan molyolni a gyümölcsbefőzéssel, üvegsterilizással és dunsztolással, nem?! Ha így állsz a befőzéshez, akkor tévedésben vagy. Bizony. A lekvárfőzés igenis csajszis dolog, és akár egy óra alatt meglehetsz vele. Na, csábító? Akkor lássuk, hogyan főzheted meg a legjobb ribizlilekvárokat seperc alatt!


Fontos, hogy friss, érett, ép gyümölcsöd legyen, rozsdamentes edényed, fakanalad, cukrod, no és steril üvegeid. Ezeket egyébként egyszerűen tudod sterilizálni. Miután alaposan kimostad őket, tedd be a forró sütőbe 15-20 percre, majd a forró, kész lekvárt már adagolhatod is az üvegekbe. Ha a mag és héj nélküli selymes, zselészerű állagot szeretnél kapni, nem kell leszedned a szemeket, viszont át kell passzíroznod egy kézi passzírozó masinán. A cukorral felfőzött ribizli a passzírozás után mehet is az üvegekbe. Ha darabos, rusztikus lekvárt szeretnél főzni, akkor elmarad a passzírozás: ilyenkor a ribizliszemeket villa segítségével húzd le a száráról, majd a szemeket szár nélkül kell felfőznöd a cukorral. A miheztartás okán: 10 dkg ribizli szártalanítása villával kb. 5 perces munka.

Egyszerű darabos ribizlilekvár, villás szemezéssel
Hozzávalók: 1 kg ribizli, 60-70 dkg kristálycukor (a finomítatlan nádcukor a tuti)
A megmosott ribizlifürtökről villa segítségével szedd le a szemeket. Közben a cukrot tedd egy edénybe, és önts hozzá 2 dl vizet. Erős tűzön forrald 10 percen keresztül, majd öntsd a ribizlibogyókat a cukorsziruphoz. Folyamatos kevergetés mellett főzd 5-10 percig, majd töltsd még forrón kis üvegekbe, zárd le, és kb. 8 percig pihentesd felfordítva az üvegeket.

Egyszerű sima ribizlilekvár, passzírozva
Hozzávalók: 1 kg ribizli, 60-70 dkg cukor
A ribizlit alaposan mosd meg, és fürtöstül tedd egy edénybe, majd önts hozzá 1 dl vizet. Főzd addig, míg a ribizli héja megreped (forrástól pár perc). Vedd le a tűzről, és egy kézi passzírozón kisebb adagokban passzírozd át, majd öntsd vissza az előbbi edénybe. Add hozzá a cukrot, forrald fel, és főzd kevergetve körülbelül 5-8 percig. Töltsd még forrón kis üvegekbe, zárd le és kb. 8 percig pihentesd felfordítva az üvegeket.

A cikk további részét elolvashatod a Nők Lapja Café Gasztro rovatában.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Bort a süteménybe!
dátum: 2011.06.23 09:45:00

A cikk megjelent a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában

Szerző: Lukács Enikő

Ha az édes fehér bor nem is a kedvenced, süteményben biztosan nem csalódsz benne! Néhány tipp, hogyan használd rutinosan a bort sütik készítésekor.

Ha nyár, akkor egy jó fröccs a nagy melegben, sangriával nyakon öntött, éjszakába nyúló bulik vagy akár meghitt borozgatás egy Balaton-parti stégen. A bor jól párosítható a nyár minden napszakához, helyzetéhez és lelkiállapotához. Ha már túl vagy egy fröccsön, de az esti bulira még nem találtad ki, hogy mit viszel, akkor az egyik legtutibb ötlet lehet egy borban áztatott sütemény. Hidd el, biztos siker! Már csak azért is, mert a boros sütemény nem a 21. század hóbortja: a bort már az ókorban is használták édességek készítésére. Főleg gyümölcsöket pároltak meg benne, majd később tojássárgájával sűrűsítették sodónak. Az édes fehérbor egyébként közismert alapanyaga a cukrászatoknak. Ki ne ismerné a borhabrolót vagy az aranygaluska nélkülözhetetlen velejáróját, a borsodót. Ha vállalkozóbb kedvű vagy, ezúttal ne a méltán népszerű gyümölcsös piskótát készítsd el a bulira – azt biztos visz más is –, hanem lepd meg a haverjaidat egy friss, gyümölcsös Savarinnel. A pasiknál még inkább bejön a dolog!
 

Édesboros Savarin
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt, 1 evőkanál cukor, 1,5 teáskanál instant élesztő por, 1 csipet só, 1,2 dl langyos tej, 2 nagy tojás, 5 dkg lágy vaj

A borsziruphoz:
1 dl víz, 20 dkg cukor, 1 citrom héja, 3 dl desszertbor

A díszítéshez (opcionális):
Baracklekvár, hogy fényes legyen
Citromlével és porcukorban megforgatott eper vagy más gyümölcs
Lágy tejszínhab vagy tejszín

Bort a süteménybe!A lisztet, a cukrot, az élesztőt egy csipet sóval keverd össze egy tálban. A tejet és a tojásokat is keverd össze, majd öntsd a lisztes keverékhez, és keverd hozzá. Sűrű, ragadós tésztát kapsz. A lágy vajat vagdosd a tetejére, és hagyd 30 percig meleg helyen duplájára kelni.
A sütőt kapcsold be 200 ˚C-ra (gázsütőnél 7-es fokozat). Közben készítsd el a szirupot. Melegíts fel 1 dl vizet, és olvaszd fel benne a cukrot. Add hozzá a citrom héját, majd öntsd hozzá a bort. Forrald 5-8 percen keresztül.
Amikor a tészta megkelt, alaposan keverd össze a vajjal. Egy kivajazott 25 cm átmérőjű koszorúformába kanalazd bele a tésztát. Fedd le, és hagyd megint kelni, addig, amíg a forma háromnegyedéig nő. Süsd aranybarnára 15-20 percig (beleszúrt tűvel ellenőrizheted a sütemény elkészültét). Vedd ki a sütőből, tedd formástul egy nagy tányérra, és öntsd rá a boros szirupot. Hagyd egy éjszakán keresztül hűlni-ázni a formában. Másnap fordítsd ki a formából, és hogy szép fényes legyen, langyos baracklekvárral kend be a tetejét (ez elhagyható). Eperrel, málnával, szederrel, vagy egyéb gyümölccsel díszítheted, úgy, hogy a gyümölcsöt a koszorúforma közepébe kanalazod. Lágyan felvert tejszínt is kínálhatsz hozzá.

 

A teljes cikk és a recept a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában olvasható.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

A hét receptje: ribizlilekvár
dátum: 2011.06.13 21:49:45

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Itt június, és mindenki az eperrel, cseresznyével, mindjárt majd a meggyel, málnával esik szerelembe, a szegény ribizli meg lesorvad a bokrokról. Pedig a ribizli nemcsak finom, hanem nagyon egészséges gyümölcs is. Külsőleg-belsőleg egyaránt jótékony hatással van megviselt porhüvelyünkre. Jó, jó, tudjuk, a magok.

Ha nem szeretjük marékszám falni nyersen, s pláne nem szeretjük kipiszkálni a fogaink közül apró magvait, akkor főzzük be, zárjuk üvegbe. Téves hiedelmekkel ellentétben a ribizlilekvár főzése nem nehéz feladat. Sőt, gyorsabb és szuperebb, mit valaha is gondoltuk volna. Ami nehézkes lehet, az inkább a gyümölcs megtisztítása, előkészítése, mert csakis az vesz el valamennyit a drága időnkből.

A ribizli fürtöket először is alaposan, folyó víz alatt le kell mosni (ne áztassuk), aztán könnyen megszabadíthatjuk piros bogyóiktól, ha nem szemezgetjük, hanem egy villával húzzuk le a zöld szárakról. Ezzel máris időt nyertünk. Utána csupán azt kell eldöntenünk, hogy rusztikusabb lekvárt szeretnénk, vagy feltétlenül tökéletesen mag- és héjmentest. Ja, és nem kell ipari mennyiséget befőznünk, elég lesz néhány üveg, így még élvezni is tudjuk a lekvárkészítés örömét. Hosszú a nyár és sok a  szintén pompás alapanyag további lekvárok befőzéséhez.

A gyors és egyszerű

Fotó: Lukács Enikő

Előkészítési idő Kb. 25-30 perc
Főzés: 15-20 perc

1 kg ribizli
60-70 dkg kristálycukor

A megmosott ribizli fürtökről villával leszedjük a szemeket. A cukrot tegyük egy edénybe, és öntsünk hozzá 2 dl vizet. Erős tűzön forraljuk 10 percen keresztül, majd a ribizli bogyókat a cukor sziruphoz adjuk. Folyamatos kevergetés mellett főzzük 5-10 percig.

Ez a rusztikusabb változat (húsok mellé például fenséges), mert már  tölthetjük is forrón kis üvegekbe. Zárjuk le, és körülbelül 8 percig pihentessük megfordítva az üvegeket. Kész, ennyi.

A szuper sima

1 kg ribizli
60-70 g cukor

Fotó: Lukács Enikő

 

A ribizlit alaposan mossuk meg, és fürtöstül (!) tegyük egy edénybe, majd öntsünk hozzá 1 dl vizet.  Főzzük addig, míg a ribizli héja megrepedezik (a forrástól számítva pár perc). Vegyük le a tűzről, és egy kézi passzírozón kisebb adagokban passzírozzuk át, majd öntsük vissza az előbbi edénybe. Adjuk hozzá a cukrot, forraljuk fel, és főzzük kevergetve körülbelül 5-8 percig. Töltsük még forrón kis üvegekbe, zárjuk le és ezt is kb. 8 percig pihentessük fordítva.

Tipp. A ribizli befőzésekor a gyümölcsöt ízesíthetjük vanília rúd kikapart belsejével vagy akár narancshéjjal is, csak arra ügyeljünk, hogy fehér rész ne maradjon a csíkokra vágott héjon. Ezeket az ízesítőket a cukorral együtt adjuk a lekvárba, ha az egyszerűbb változatról van szó, vagy passzírozás után, ha a szuper simát választjuk. Ha nem bízunk a cukor természetes tartósító képességében és a légmentesítésben (ezért fordítjuk fel pár percre az üvegeket), akkor pálinkába mártott (de nem tocsogó) celofánlapokat borítsunk az üvegek szájára, mielőtt rájuk csavarozzuk a fedőket. Ez már dupla biztosítás, anélkül, hogy mesterséges tartósítószert használnánk.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Egészséges nyalakodás: trendi lett a joghurtos fagyi!
dátum: 2011.06.13 21:45:00

A cikk megjelent a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában

Szerző: Lukács Enikő

Nem hizlal és finom? Ráadásul fagyi?! Jó hírünk van: ha dögös alakot szeretnél, idén nyáron nem kell beáldoznod érte a nagy fagyizásokat!

Már egy ideje a csapból is csak az folyik, mennyire fontos az egészséges táplálkozás... De az, hogy valami finom-e, és növeli-e a boldogságérzetet, lassan már senkit nem érdekel! Pedig igenis létezik boldogsághormon, azaz endorfin, ami az örömérzetért felelős, és legalább olyan fontos, mint az alacsony kalóriájú, koleszterinszegény étkezés. A joghurtalapú fagyi ideális megoldás lehet a nyári melegben. Ebből aztán lelkiismeret-furdalás nélkül megehetsz a nap bármely szakában egy jó nagy adagot: kevés kalória, nagy élvezet! És ami a legjobb: ne valami natúr cuccra gondolj, a joghurtfagyi cukormentes verziója kifejezetten finom! Ráadásul a joghurt frissítő, savanykás ízét rengeteg különböző hozzávalóval turbózhatod. Választhatsz például friss, apróra vágott gyümölcsöket, hogy a frissességet fokozd. Vagy magokat, amikkel egy kis ropogósságot vihetsz a fagyiba. Ha pedig édesebben szeretnéd a fagyid, csorgass rá természetes és egészséges édesítőket – méz, juharszirup stb. Amerikában a joghurtozók olyan népszerűek, hogy a salátabárokhoz hasonlóan már önkiszolgáló joghurtbárokban is összeállíthatod a saját fagyidat! Itthon ilyen egyelőre még nincs, viszont egyre több helyen vehetsz joghurtalapú, egészséges fagyit.

Na és hogy mik a legújabb trendek a fagyipiacon? A hagyományos ízeket felváltják a merész kreációk: a sós karamell, a chilis csoki, a füstölt, sós csoki, a rózsaborsos eper, vagy akár az angolszalonnás, juharszirupos fagyi. Noha ezek egy része egyelőre leginkább Amerikában hódít, de tuti, hogy rövid időn belül hozzánk is betörnek!

Egészséges nyalakodás: trendi lett a joghurtos fagyi!Ha kedvet kaptál a joghurtfagyihoz, ne tétovázz, otthon is elkészítheted:
Bodzás joghurtfagylalt
½ kg joghurt (görög vagy török, lényeg, hogy magasabb zsírtartalmú legyen), 1,5 dl bodzaszörp, 4 fej bodzavirág, 1 dl friss citromlé, ½ citrom reszelt héja

A joghurtot keverd simára, tedd bele a bodzavirágot és hagyd benne érni 2 napig. Szűrd át, nyomkodd ki a benne lévő maradék joghurtot is, majd keverd össze a bodzaszörppel és a citrommal. Tedd a mélyhűtőbe és másfél-két óránként keverd át, amíg a krém jellege a fagylaltéhoz kezd hasonlítani. Nem biztos, hogy olyan krémes lesz, mintha fagyigépben készítetted volna, de így is nagyon finom, hidd el! (Ha van otthon fagyigéped, akkor a joghurtos keveréked öntsd bele a fagyigép táljába, és tedd a mélyhűtőbe egy-másfél órára, majd amikor már kásásra fagyott, vedd ki és a fagyigéppel krémesítsd.)

A cikk folytatását a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában elolvashatod.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

A legjobb nyári limonádék – recept
dátum: 2011.06.10 09:53:00

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Ha nyár, akkor limonádé. Sokan gondolhatják, hogy ilyen egyszerű italra nem érdemes szót vesztegetni, de nagyon nem így van.

Kétségtelen, hogy a limonádéhoz nem kell különösebb fakszni, még akkor sem, ha a menő vendéglátóhelyeken a mostanában oly divatos, előkelő Virgin Mojito nevet viseli. Kell hozzá viszont rendes szóda (ásványvíz), más nézetek szerint csak sima, de jól lehűtött víz, friss citrom és cukor. Csak ennyi? Nem. Most megmutatjuk. Fejlesszük tovább az alaplimonádét, mert nagyon megéri. A fűszernövények és a kávé (!) kiválóan egészítik ki a limonádé fanyar ízét, pár perc alatt igazi kulináris élményhez juthatunk.

Bazsalikomos limonádé

Fotó: Lukács Enikő

Hozzávalók egy pohár elkészítéséhez

2 evőkanál +1 teáskanál nádcukor
2 evőkanál víz
1 citrom leve
10 levél friss bazsalikom
jég
víz (szénsavas vagy szénsavmentes)
citromszeletek a díszítéshez

2 evőkanál nádcukorból 2 evőkanál vízzel készítsünk cukorszirupot, úgy, hogy a vizet forraljuk fel a nádcukorral, míg a cukor felolvad, majd hagyjuk hűlni. Egy nagyobb pohárba szórjunk bele egy teáskanál nádcukrot, és adjuk hozzá a megmosott bazsalikomleveleket. Kis fakanál segítségével nyomkodjuk alaposan össze, hogy a bazsalikomból felszabaduljanak az aromák. Adjuk hozzá a citrom levét, a cukorszirupból 2-3 evőkanálnyit ízlés szerint, jégkockát, és öntsük fel vízzel. Díszítsük citrommal, bazsalikomlevéllel.

A rozmaringos, gyömbéres, kávés, görögdinnyés és levendulás limonádé receptje a HVG Gasztronómia rovatában olvasható.

 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

5 tuti tipp konyhakerti növényekhez
dátum: 2011.06.06 06:37:00

A cikk megjelent a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában

Szerző: Lukács Enikő

Eleged van abból, hogy galambok üldögélnek a párkányon? Vagy az osztrák alpesi házakat is megszégyenítő muskátlihegyek virítanak az ablakodban? Akkor itt az ideje, hogy újíts, és végre saját termesztésű növényeket használj a konyhádban!

Híres emberek, királyok, tudósok nagy előszeretettel relaxáltak üvegházaikban, kertjeikben. Nemesítgettek, ültetgettek, de a fanatikusabbak még beszélgettek is szeretett növényeikhez. Miért ne próbálnád ki te is, milyen, amikor iroda előtt és után a reggeli vagy épp az alkonyodó napsütésben a balkonládádban molyolsz? Szüretelj saját kezűleg paradicsomot, és fűszerezd meg home-made bazsalikommal!
 

5 dolog, amire szükséged lesz


5 tuti tipp konyhakerti növényekhez1. Jó adottságú ablakpárkány (a menőknek persze erkély, balkon, lodzsa, terasz), ahol a nap bőségesen érheti a növényeid.

2. Egy-két jó vízelvezetésű balkonláda, amelyben nem marad pangó víz.

3. Jó minőségű föld egy kis folyékony humusszal vagy komposzttal keverve. (A későbbiekben használj vízben oldódó műtrágyát vagy tápoldatot, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon a növényed, és végén legyen mit szüretelned!)

4. Zöldségpalánta – az eszencia! Ezt minden kertészetben vehetsz. Igyekezz kifejezetten cserépben vagy ládában megtermő fajtákat választani, amiket direkt erre a termesztési módra fejlesztettek ki. Itt is ügyelj arra, hogy olyan fajtát válassz, ami kevés helyet igényel, de annál több termést hoz.

5. A legfontosabb a szüret eredményességéhez: türelem és kitartás! Ugyanis a balkonládádban addig fogják jól érezni magukat a növényeid, zöldségeid, míg biztosítod számukra a megfelelő körülményeket, azaz: locsolod őket naponta egyszer, nagy melegben akár kétszer is, és rendszeresen adagolod nekik a megfelelő tápanyagot (műtrágyát, tápoldatot).

5 tipp arra, mit ültess


Eper:

A legnépszerűbb gyümölcs, amit egy ládában könnyen megtermelhetsz. A palántát „konyhakészen” megvásárolhatod, és onnantól kezdve már csak szeretgetned, locsolgatnod kell. A napot szereti, a szelet kevésbé. A földjét ne hagyd kiszáradni. Ha mindezekre odafigyelsz, egész nyáron folyamatos eperterméssel örvendeztet meg. Ráadásul a csüngő fajtája még mutatóssá is teszi az ablakod!Koktélparadicsom:

Szintén könnyen termeszthető. A kertészetekben kapható balkonládához méretezett növény bőséges termést hoz, de más fajtákkal is próbálkozhatsz, vagy akár magról is palántázhatsz. A paradicsom zamatát a megfelelő napsütés biztosítja, így mindenképpen napos helyet válassz neki. A széltől óvd, és az öntözéssel sem szabad túlzásba esned. Virágzásig mértékkel locsold, viszont amikor az első paradicsomok megjelennek, növelheted a vízmennyiséget.5 tuti tipp konyhakerti növényekhezFutó cukorborsó:

Na ez igazán jó választás! Függőleges falfelületre és valamilyen támasztékra van szüksége, hogy fel tudjon kapaszkodni, utána akár teljesen be is futja az ablakpárkányod. A vizet szereti és a tápoldatot se felejtsd el!Bazsalikom:

Nemcsak kertészetekben, de nagyobb zöldségesnél és a piacon is fellelhető. Sok dolgod nem lesz vele, csupán locsolnod kell. És a tetejét nyírni, hogy bokrosodjon.Rozmaring:

A bazsalikomhoz hasonlóan sok helyen beszerezhető. Elég locsolni és akkor télen-nyáron hű társad lesz az ablakban.

 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Hozd ki a cseresznyéből a maximumot!
dátum: 2011.06.02 15:34:00

A cikk megjelent a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában

Szerző: Lukács Enikő

Adunk néhány újító, klassz receptet, hogy ne mindig ugyanazt a 2-3 ételt készíthesd el belőle. Sőt, még arra is van javaslatunk, hogyan hasznosítsd a vigyorgó szemeket, ha a hasadba már nem fér.

Ha idén nem arra vágysz, hogy befőttet főzz az összes cseresznyédből, íme, néhány ötlet arra, mire használhatod még. Például pillanatok alatt süthetsz belőle desszertet, vagy akár összedobhatsz egy egész menüt is.
 

Előétel: Cseresznyés zöldsaláta fetasajttal (2 főre)

1 marék cseresznye, 2 nagy marék zöldsaláta-keverék, 10 dkg fetasajt

 

Az öntethez: 1 dl extra szűz olívaolaj, 1 citrom reszelt héja és 2-3 evőkanál leve, 1 evőkanál apróra vágott édes hagyma, 1 kávéskanál dijoni mustár, 1 csipet cukor, só, bors

 

Az öntet hozzávalóit alaposan keverd össze, és rakd a hűtőbe. A salátalevelet és a kimagozott, félbevágott cseresznyét keverd össze az öntettel, sózd, borsozd, majd morzsold rá a fetasajtot. Ennyi, kész is!

 

Cseresznyével töltött sült csirkemell (2 főre)

Hozd ki a cseresznyéből a maximumot!

A töltelékhez: 25 dkg cseresznye, 3 szál újhagyma, apróra vágva, 5 levél friss zsálya, apróra vágva, 4 ág kakukkfű levelei

 

A csirkéhez: 1 egész csirke filézett melle (2 db), só bors, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. borecet, 1 nagy gerezd fokhagyma, szétzúzva

 

Magozd ki a cseresznyét és vágd nagyobb darabokra. Keverd össze a hagymával, a zsályával, a kakukkfűvel és 1 teáskanál sóval. A 2 fél csirkemellet fektesd le, és vágj óvatosan egy mélyedést az asztallal párhuzamosan a húsba, úgy, hogy egy zsebet kapj. Ehhez érdemes éles kést használnod. Ide kerül majd a töltelék. Sózd és borsozd meg kívül, belül, majd töltsd meg a cseresznyés keverékkel. Fogpiszkálóval vagy hústűvel rögzítsd. Keverd össze egy tálban az olívaolajt, az ecetet és a zúzott fokhagymát. A húst forgasd meg benne és hagyd lefedve pácolódni fél órán át. Grillen vagy serpenyőben süsd készre. A maradék páccal kenegesd sütés közben. 15-20 perc alatt kész van. Szeletelve kínáld, salátával.

 

Desszert: cseresznye csőben sütve

1 kg cseresznye, kimagozva, 2 dl tej, 1 rúd vanília, 2 tojás, 4 ek. cukor, 1 ek. liszt, 1 ek. citromlé

Hozd ki a cseresznyéből a maximumot!A tejet öntsd egy edénybe és melegítsd fel. Közben a vanília rudat vágd félbe és egy kés tompa oldalával kapard ki a benne lévő apró magokat. Add a tejhez a rúddal együtt. Mikor a tej már majdnem forr, vedd le a tűzről és hagyd állni negyed óráig, amíg a vaníliából kioldódik az íze. A tojások sárgáját keverd habosra a cukor felével, majd óvatosan keverd hozzá a lisztet. Kézi habverővel keverd a meleg tejhez és tedd vissza a tűzre. Ott folyamatos keverés mellett melegítsd tovább még néhány percig, amíg a krém besűrűsödik. Vedd ki belőle a vaníliarudat és hagyd egy kicsit hűlni. Közben a tojásfehérjéket verd majdnem kemény habbá, ekkor apránként adagold hozzá a maradék két evőkanál cukrot, és keverd tovább, míg a hab megkeményedik, és szép fényessé válik.
A citromlevet öntsd a tojásos krémhez, és add hozzá a hab egy harmadát. Alaposan keverd össze, majd a maradék habot is adagold a krémhez, de ezt már csak óvatosan forgasd bele.
A kimagozott cseresznyéket rendezd el egy sekély, tűzálló tálba, és a sütő grill fokozatán (vagy ha nincs grill funkció a sütőn, akkor nagyon forróra kell a sütőt melegítened) süsd elő 5 percig, míg a cseresznye egy kis levet ereszt, és átmelegedik. Ezután kanalazd a cseresznyére a tojásos habot, és told vissza a sütőbe még kb. 3 percre. Maradj a sütő mellett, és figyeld a hab tetejét. Nem baj, ha megbarnul, de megégnie nem szabad! Azonnal tálalhatod!

A cikk folytatását a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában olvashatod

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Milyen az igazi bruschetta? – recept
dátum: 2011.06.01 23:34:00

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

A bruschetta az olasz konyha találmánya. Nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik, hiszen nem más, mint pirítós. Na de mi minden bír történni vele?!

Tipikusan előételként fogyasztják éttermekben, bárokban, kávéházakban. De senkit nem szólnak meg, ha egy pohár bor, a szokásos délutáni Aperol spricc vagy a limonádéja mellé csak bruschettát rendel, mert nem lehet betelni vele. Eredetileg a bruschetta csak fokhagymával bedörzsölt pirítós kenyér olívaolajjal, s legfeljebb olajbogyót eszegetnek hozzá. Titka a kenyér minőségében rejlik. A kézműves barna vagy egyéb rusztikus kenyér adja meg igazán az élvezeti értékét, no meg nem mellékesen a jó minőségű olíva olaj. Hogy aztán mit halmozunk a kenyérkékre, annak csak a képzelet szab határt: lehet paradicsomos, csirkemájas, halas, gombás, gomolyás, pesztós, sajtos, kecskesajtos, medvehagymás, articsókás, babos, jöhet a tetejére friss rukkola, bazsalikom, zsombor, rozmaring.

A bruschettát a konyhai tűzhelyen egy platnin vagy serpenyőben is megsüthetjük, de a legjobb nyílt tűzön vagy kerti sütőben. S ha már itt a grill szezon, semmi ok nincs rá, hogy ne a szabadban grillezve készítsük. A jó füstös íz is egészen más, mintha serpenyőben sült volna. Bár létezik folyékony füst, ami az ételnek füstös ízt kölcsönöz, sőt, évtizedekkel ezelőtt minden háztartás fel volt szerelve füst ízű sóval is, ezeket a megoldásokat csak „végső rászorultsági” alapon,de leginkább egyáltalán nem javasolnánk. Ha tehát tehetjük, ne tétovázzunk, elő a grillsütőt, és míg sül a hús, előételként felszolgálhatjuk a grillezett bruschettákat.

Recept
Kecskesajtos, padlizsános bruschetta (4 fő részére)

Fotó: Lukács Enikő

8 szelet rusztikus kenyér
1 nagyobb padlizsán
20 dkg kecskekrémsajt
olíva olaj

Az öntethez:
2 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál jó minőségű olíva olaj
2 evőkanál  friss, apróra vágott mentalevél
Só, bors

A kenyérszeletek egyik oldalát bedörzsöljük fokhagymával, majd mindkettőt megkenjük olívaolajjal. Forró grillen vagy grillserpenyőben pár pillanat alatt mindkét oldalukat megsütjük. A padlizsánt körülbelül 8 mm vastagságú karikákra felszeleteljük, besózzuk, és pár percig hagyjuk állni, hogy az esetleges kesernyés lé kicsapódjon belőle. Papírtörlővel felitatjuk a nedvességet, és mindkét oldalukat megkenjük olíva olajjal. Szintén a grillrácsra (vagy grillserpenyőbe) rakjuk, ahol puhára sütjük (oldalanként körülbelül 3-4 perc), s kicsit megkapatjuk. Az elkészült szeleteket lapos tálra helyezzük. Míg sülnek a padlizsánok, összekeverjük az öntet hozzávalóit egy tálban, és minden egyes adag megsült padlizsánszeletre locsolunk belőle, hogy mindenhol érje őket. Ha szükséges, még sózzuk, és tekerünk rá frissen őrölt borsot is.

A teljes cikk a HVG Gasztronómia rovatban olvasható

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Öt tuti, gyerekbarát cukrászda
dátum: 2011.05.29 09:13:00

A cikk megjelent a Nők Lapja Cafe Gasztro rovatában

Szerző: Lukács Enikő

Ilyenkor a legszőrösebb szívű szülők is megenyhülnek. Persze a kölykök is számon tartják ezt a napot: a születésnap, karácsony és húsvét mellett ilyenkor is joggal várhatnak némi meglepetést.

Hiába van gyereknap, azért visszaköszönnek a hétköznapok: ne menj oda, ne nyúl hozzá, fogd a kezem stb. Ahhoz, hogy te is és a gyerkőc is pihenhessetek egy kicsit, ne gondolkozz sokat, üljetek be egy cukrászdába! A fagyi és a süti tuti, hogy villámgyorsan lecsúszik a kölykök torkán, ami persze nem jelenti azt, hogy békén hagynának, amíg te a kávédat kavargatod.

De ne add fel, segítünk neked! Ezekben a cukrászdákban és kávéházakban a gyerekek a tortahabzsoláson kívül mással is le tudják kötni magukat.

Sugar Shop (Újpest)

Öt tuti, gyerekbarát cukrászda

Na, ez igazán

szülőbarát cukrászda

! Jó, nem egy biobolt, de ezt most tegyük félre, végül is gyereknap van! A sok színes cukorka, nyalóka a fehér enteriőrben nagyon attraktív: szülő legyen a talpán, aki meg tudja állni, hogy ne zsákszámra vegye a csilivili nyalánkságot. Nagyon trendi, talán már túlságosan is. Az viszont főnyeremény, hogy van benne egy nagy játszóház is, ahol szakképzett óvónők foglalkoznak a gyerekekkel a süti evés után. A jól tartásért persze óránként fizetni kell, de évente egyszer ennyi igazán belefér, nem? A nagyobb gyerekek számítógépezhetnek, úgyhogy ha még elmennek veled, itt ők is jól ellesznek.

 

A Cappella - Szeged

Öt tuti, gyerekbarát cukrászda

A hely évek óta egyértelműen a legnépszerűbb cukrászda és kávéház Szegeden. Egyfelől a terasza miatt, amit

annak idején mi is teszteltünk

, másfelől pedig azért, ahogy a gyerekekhez viszonyulnak. A sütemény-, és fagyi felhozatal fantasztikus, itt még a legkényesebb ízlésű lurkó sem tud lehetetlent kérni. Arról pedig már nem is beszélve, hogy amíg a jegeskávédat kortyolod, ő nyugodtan futkározhat a sétáló utcán, így egyúttal a napi mozgásigény is letudható.

 

Briós

 

Öt tuti, gyerekbarát cukrászdaÚjlipótváros szívében, a Pozsonyi úton találod ezt a kávézó-sütizőt, ami egyben a helyi kisgyerekes anyukák törzshelyeként is szolgál. A tulajdonosnak is ez volt a célja, amikor megnyitotta kávéházát. A felső emeleten játékok, babaház, színes ceruzák és favonatos terepasztal köti le a gyerekek figyelmét. A Briós specialitása a reggeli: gyerekeknek is tartanak külön reggeli menüt, de a sütikínálatuk sem elhanyagolható, így tökéletes választás lehet.

 

Panini

Öt tuti, gyerekbarát cukrászdaA Duna-parton, gyönyörű helyen húzódik meg ez a hangulatos kis kávéház. A besütő nap fénye még barátságosabbá teszi a polgári lakásbelső hangulatát tükröző kávéházat. A srácok a gyereksarokban foglalhatják el magukat házi készítésű sütiket majszolva, míg te a dunai panorámában gyönyörködsz egy presszó és egy szelet süti társaságában.

A cikk folytatásához klikk ide.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Gyereknapra készítsünk fagyit!
dátum: 2011.05.27 17:53:00

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerző: Lukács Enikő

Ha gyereknap, akkor fagyi, lufi, cirkusz és vidámpark. S ami a legfontosabb: fagyi nem az utcáról, a sarki cukrászdából, hanem otthon. A gyerekek aktív részvételével, akik boldogan segédkeznek a kavarásában és persze a kóstolásban.

Az olasz semifreddo a fagylalt lágy, krémesebb testvére. Lágyságát a sok levegőbuborék adja, melyet az alapanyagok, a friss tojás sárgája, a tojás fehérje és a tejszín habosra keverésével érhetünk el. A többi már csak az ízét, a karakterét adja meg a krémes hideg nyalatnak. Nem kell hozzá fagyigép, főzésről szó sincs, csak friss alapanyagokra és egy elektromos habverőre lesz szükségünk, így akár a gyerkőcök is könnyen elkészíthetik egy kis szülői útmutatóval.

Csokoládés semifreddo

Fotó: Lukács Enikő

5 friss (szalmonella ellen kezelt) tojás
10 dkg cukor
20 dkg étcsokoládé
½ liter tejszín
1 kis zacskó kakaós keksz a ropogóssághoz.

A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a cukor felével habosra keverjük. A csokoládét vízgőz felett (vagy a mikrohullámú sütőben, folyamatos figyelem mellett) felolvasztjuk. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a tojásos krémhez keverjük. A fehérjét is habosra verjük, úgy, hogy a cukor megmaradt, másik felét óvatosan hozzáadagoljuk, amikor a tojásfehérje, már kezd habosodni. Egy másik tálban az előzőleg alaposan behűtött jéghideg tejszínt is habosra verjük, majd ismét a hűtőbe tesszük. Először a tojáshabot keverjük óvatosan két részben (1/3 gyorsan, 2/3 óvatosan) a csokoládés krémhez, majd ugyanígy teszünk a hűtött tejszínhabbal is. Áttesszük műanyag dobozba, és a hűtőben pihentetjük minimum 4 órán át. Tehetjük a fagyasztóba is, de ott ne időzzön 2 óránál tovább. Tálalás előtt legalább 10 perccel vegyük ki, hogy könnyen tudjuk adagolni. A kakaós kekszet zacskóba tesszük, lezárjuk, és húsklopfolóval morzsásra törjük. Ebben a gyerekek nagyon jók lesznek. Tálaláskor megszórjuk vele a fagyit.

Epres semifreddo

Fotó: Lukács Enikő

 

4 friss (szalmonella ellen kezelt) tojás
15 dkg cukor
3 dl tejszín
½ kg eper + egy-két szem a tálaláshoz
½ citrom leve

A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a cukor felével habosra keverjük. A fehérjét is habosra verjük, oly módon, hogy a cukor megmaradt, másik felét óvatosan hozzáadagoljuk, amikor a tojásfehérje, már kezd habosodni. Egy másik tálban a jéghideg tejszínt is habosra verjük, majd a hűtőbe tesszük. A fehérjehab egy harmadát hozzákeverjük a tojássárgájás krémhez, majd a maradék fehérjehabot már óvatosan forgatjuk bele. A megtisztított epret botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a fél citrom levét, és a tejszínhabbal óvatosan összedolgozzuk. Végül az epres tejszínt szintén óvatosan két részben (1/3 gyorsan, 2/3 óvatosan) a tojásos habhoz keverjük, majd egy nagy műanyag dobozba öntjük, az egészet 4 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Tálalás előtt 10 perccel vegyük ki, hogy könnyen tudjuk adagolni. Díszítéshez negyedelt eperszemeket ajánlunk.

Az eredeti cikk elolvasásához klikk ide.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!