AKTUÁLIS

          2017. OKT. 23.

 

      Programok:

 

      torkos

      csütörtök

      február 18.

 

      foodapest

      február 21-24.

 

 

 

 

HIRDETÉS

nyitólap / Archív / Ajánló / Chili & Vanília

Chili & Vanília

Chili és VaníliaMegjelent Mautner Zsófia Chili & Vanília szakácskönyve!

Könyvajánló

 

 

2009. december 7.

Nagy G. Ilona rovata

Chili és Vanília

A napokban jelent meg Mautner Zsófia, a Chili & Vanilía népszerű gasztroblogszerző (és még sok másban is otthonosan mozgó szerző) szakácskönyve.
Ez az a könyv, ami a Fűszer és Lélek tavalyi megjelenése óta már nagyon benne volt a levegőben! Tudat alatt sokunk szerette volna kézben fogni azt a gyönyörű képekkel tarkított receptgyűjteményt, amit nap, mint nap olvashattunk a neten. Már nagyon vártam! Teljesen más érzés mindezt könyvben megtapasztalni. A könyv csak az enyém: súlya van, szaga, szép fénye és jó tapintása. Na meg persze a látványa, ami semmilyen csalódást nem okoz. Sőt, többet kaptam, mint amit vártam!

Mautner Zsófia egy igazi kozmopolita! Ez kiderül a könyvből is. Belakta Keletet, Nyugatot, a tengerentúlt, és bejárta a világ számos pontját. Ezekből az utazási élményeiből készített könyvet, egy szakácskönyvet.

A könyv felépítése is ennek megfelelően lett kialakítva. A fejezetek országokhoz, kultúrákhoz igazodnak. Az első a török konyhával foglalkozik. Bár eddig nem voltam elragadtatva a török gasztronómiától, de ebben a könyvben olyan szépen jelenik meg mind írásban, mind képekben, hogy kihagyhatatlan, hogy ne főzzek meg belőle majdnem mindent. A Chakchouka (sáksuká), azaz a fűszeres paradicsomkrém (az első recept), amivel levett a lábamról, de a pisztáciás bárány fasírt sem lesz már olyan rejtély.

Chili és Vanília

A következő fejezet a frankofon íz világgal foglalkozik. Zsófia hosszú éveket töltött Brüsszelben, ahonnan könnyűszerrel tudta körbeutazni a szomszédos Franciaország közelebbi és távolabbi vidékeit, ahol felszívta az ott tapasztalt ínyencségeket. Olyan recepteket publikált a könyvében, melyek könnyen elkészíthetők a leírás alapján, de talán eddig otthon nem készítettük el, mert féltünk, hogy a drága alapanyagot nem tudjuk elkészíteni, és dobhatjuk majd ki. Az a remek Zsófi könyvében, ahogy a világ legtermészetesebb módján adja közre például a Libamáj terrin receptjét vagy a Tejszínes-fokhagymás feketekagyló receptjét. Az ember nem érzi azt, hogy görcsölne és százszor meggondolná, hogy elkészítse. Ebben a fejezetben a kedvencem, a sült spárga, tojásos- petrezselymes szósszal (Flamand spárga petrezselymes lágytojás krémmel) valamint a Nyelvhal barnított vajjal. Ezek a receptek minden erőltetett flanctolástól mentes házi ételek, ahogy a belga, ill. francia családok eszik.

A harmadik fejezet a mediterrán ízeket mutatja Zsófi szemüvegén keresztül sok paradicsommal, paprikával, hallal, hideg levessel, isteni desszertekkel.

A negyedik fejezet a New Yorki ott tartózkodás gasztroélményeit írja le. Remekül! Éppen olyan receptekkel, amelyekre nem nagyon számítottunk, de teljesen jogosan ide illőek. Kezdve a New York delik egyik kedvencével (nem a pastrami), a csirkemájpástétommal. De jelen van még a China Town, Dél Amerika, Saigon, Korea, a curry-k hazája. Megnyugtató azoknak, akik esetleg megijednek a nem mindennapi bevásárló listától, hogy Zsófi a könyv végén pontosan megadja, hol lehet az egzotikusabb hozzávalókat beszerezni.

Az utolsó fejezet már itthonról szól. A saját családi recepteket, (köszönjük Mautner apukának a titkos libamáj receptet!) és házi kedvenceit írta ebben meg. A Petrezselymes karalábéfőzelék light-os, verzióban tej- és liszt érzékenyeknek is, majd hozzá kis könnyed konfitált csirkecomb, melyet egyszerűen kacsazsírban kell párolni/sütni. De alig várom már az egres szezonját, hogy kipróbálhassam az Egreses töltött káposztát, melynek ízhatása nagyon ínyenc lehet!

Aki karácsonykor mákosgubát szokott készíteni, talál a könyvben egy mákosguba receptet egy másfajta megközelítéssel. Ugyanis itt nem csak mézes tejjel önti nyakon a kifli/kalács kockákat, hanem vaníliás, tojássárgás, citrom és narancshéjas sűrűre főzött tejjel rétegezve készíti. Mindehhez még narancsos vaníliamártást is ajánl.

Chili és Vanília

A könyv végén néhány alapanyagról és fűszerről is kapunk bővebb leírást, illetve ezek beszerzőhelyeiről, amint a fentiekben már említettem. Ez bizonyára sok olvasónak bátorítást fog adni, hogy a látszatra körülményes hozzávalók ellenére beszerezhető és elkészíthető otthon is az egy-egy régóta vágyott étel.

Fejezetek:

  1. Ezeregyéjszaka (Isztambul, Marokkó)
  2. Voliá! (Brüssze, Párizs)
  3. Szieszta (Szardínia, Portugália, Spanyolország)
  4. Multikulti (New York)
  5. Édes otthon (Budapest)
  6. Alapanyagok, fűszerek
  7. Beszerzőhelyek
  8. Kedvenc helyeim a nagyvilágban
     

Online rendelés

 

Ár: 3.990 Ft mínusz 22% online kedvezmény
Nyelv  magyar
Áfa kulcs  5%
EAN  9789639905108
ISBN  9639905108
Megjelenés  dec.09
Kötésmód  cérnafűzött kötött, védőborítóval
Oldalszám  192
Méret [mm]  210 x 268 x 20
Tömeg [g]  1 040

 

also1

also2

also3

also4