AKTUÁLIS

          2017. OKT. 23.

 

      Programok:

 

      torkos

      csütörtök

      február 18.

 

      foodapest

      február 21-24.

 

 

 

 

HIRDETÉS

nyitólap / Archív / Interjú / Dunapark Kávéház

Dunapark Kávéház

Dunapark_logo

Beszélgetés Németh Imrével, a Dunapark Kávéház üzletvezetőjével.

2009. december 8.

Németh Imre

Németh Imrével, a Dunapark Kávéház üzletvezetőjével beszélgettünk a kávéház történelméről, hagyományairól és arról, miért sikeres a Dunapark Kávéház, miért szeretünk vissza-visszatérni egy rozmaringos bárány csülökre vagy akár csak egy presszó kávéra.

Gastronomica: A kávéház az Újlipótvárosban, a Szent István Park közvetlen szomszédságában található. Ezt a városrészt a 30-as években építették Bauhaus stílusban. A kávéház 37-ben vagy 38-ban épült, erről megoszlanak a vélemények.

Németh Imre: Az épületet báró Hatvany Lajos megbízása alapján Hoffstatter Béla és Domány Ferenc tervezte, a kávéház 1937-ben került átadásra. Olyan jeles személyek voltak törzsvendégek, mint Hatvany Lajos, Karinthy Frigyes, Rejtő Jenő, Heltai Jenő. Abban az időben nagyon kedvelt hely volt, de sajnos a háború után a kávéházak világa fokozatosan leáldozott, így a Dunapark Kávéház sorsa is megpecsételődött. Háború után volt itt ékszerbolt, cukrászda, rendezvényterem, étterem, míg 2006-ban a jelenlegi tulajdonos úgy gondolta, hogy az eredeti fényében, állítja helyre a kávéházat. Sok fénykép látható az étterem falán, amikből látszik, hogy a kávéház hasonlóan nézett ki ’38-ban, mint ma. Talán érdekes, hogy az akkori időkben, még csörlővel működött az utcafronti ablakok mozgatása, ma már ez gépesítve van. Ez egy fantasztikus műszaki megoldás, ahogy ezek a hatalmas ablakok eltűnnek a földben, és egybenyílik a kávéház a terasszal. Korabeli leírásokból úgy tudjuk, hogy volt egy étellift is, és a házban lakók innen, a kávéházból rendelték fel ebédjüket, vacsorájukat. Sajnos ezt még nem sikerült helyreállítani, bár a lakók részéről látunk rá igényt. Sok a házban lakó törzsvendégünk, akik naponta lejárnak hozzánk.

G.: A hely történelmi hagyományain kívül mi vonzza ide a vendégeket?

N.I.: Itt egyidejűleg üzemeltetünk éttermet, kávéházat és cukrászdát, saját cukrászattal, helyben készült cukrászsüteményekkel, fagylalttal. (Cukrászati termékekből 25% kedvezmény elvitel esetén. – a szerk.) Itt úgymond három gasztronómiai dolog egyesül, ezért a kávéházat úgy alakítottuk ki, hogy megfeleljen mindhárom elvárásnak. A korai órákban külön reggeli ajánlatunk van; de az étlap is tartalmaz olyan ételeket, melyek a kávéházra jellemzőek, és a cukrászpult is így lett kialakítva, ahonnan közel százféle süteményből tudnak vendégeink válogatni. Előfordul, hogy egy asztalon belül is különböző dolgokat fogyasztanak, van, aki ebédel, van, aki egy süteményt eszik, és van, aki csak egy kávét iszik. Tavasztól itt a kerthelyiségünk, ami egyedülálló, a park és a Duna közelsége miatt. Úgy tartom, hogy az embereknek fontos a kellemes, elegáns, nyugodt környezet.

Dunapark_cukrászat
Természetesen kell hozzá a jó konyha, jó személyzet, udvarias kiszolgálás is, de szerintem alapvetően a miliő a meghatározó. A gasztronómiában minden nap 100 %-osan kell teljesíteni, mert a jó hír az lassabban terjed, mint a rossz, és mi minden nap megmérettetünk. Minden egyes vendégnek maximumot kell nyújtanunk, mert neki az a fontos, hogy a süteménye, kávéja vagy éppen a bélszínje, báránygerince tökéletes harmóniát adjon. Folyamatosan arra törekszünk, hogy minden a legjobban sikerüljön. Ezek a dolgok együtt teszik igazán vonzóvá ezt a kávéházat. Ennek köszönhetően széles közönség látogat minket: bejönnek idősebb hölgyek, urak, akik inkább csak süteményt, teát fogyasztanak, és vannak olyan üzletemberek, akik itt reggeliznek, aztán itt maradnak üzleti megbeszélésre, ebédelnek, és délután itt kávéznak. Sok illusztris vendég jár ide, mindig bele lehet egy-egy hírességbe botlani, és biztos, hogy minden nap megjelenik két-három politikus is. Nagy a törzsközönségünk, akik szívesen töltik itt a délutánjaikat. Mindez igen komoly kihívás, hogy mindenkinek meg tudjunk felelni.

Újdonság, hogy tegnap megnyitottuk a fagyizó helyén az utcai csokizónkat a téli hónapokra. Ez egy új próbálkozás; forró csokit, forralt bort, bonbonokat árulunk az utcai fronton elvitelre.

Dunapark csokizó

G: A süteményeik és nyáron a fagylaltjaik méltán népszerűek. Gondolom a csokizó is sikeres lesz. Milyen cukrász csapat áll a sikerek mögött?

N.I.: A cukrászkészítmények Németh Brigitta, a mestercukrászunk, illetve csapatának keze munkáját dicsérik. Négy cukrászunk van és ugyanannyi tanuló is, akik itt tanulják a szakma rejtelmeit. Van közöttük egy, Vas Viktor, aki a minap az országos Gundel szakmai versenyen második lett.

Dunapark kávéház belső

G.: Ez igazán nagy siker, gratulálunk. A tehetséges tanulókat meg tudják tartani?

N.I.: Persze, akik tehetségesek, ügyesek és szeretnének, azok maradhatnak, reméljük, hogy Viktor is velünk folytatja.

G.: A cukrászüzemben reggel hány órakor kezdenek?

N.I.: Már reggel 6-kor, készül a friss croissant, túróstáska, pogácsák, hogy reggel 8-kor az első vendégek friss süteményeket, péksüteményeket kaphassanak. Nagyon sok helyi és külföldi vendég mondja, hogy a croissantunk vetekszik a franciáéval; én is osztom ezt az álláspontot. Másik reggeli slágerünk a bécsi virsli, amit valóban Bécsből hozunk.

G.: A meleg ételeik is kiállják a hazai és a nemzetközi versenyt. Milyen koncepcióval állítják össze az étlapot?

N.I.: 2007 óta Kiss Krisztán az étterem séfje. Az étlap koncepciója mögött Ő és csapata áll. Felkínáljuk a hazai, és a nemzetközi konyha ízeit is, de alapvetően a vendégek igényeihez próbálunk igazodni. Az étlapon a szárnyasok és a halak dominálnak, illetve most a legújabb étlapunkban van egy magyaros betét is. Kedvencem a Tiszai lecsós pecsenye, ez egy fél kacsa libamájjal, friss lecsóval, hagymás tört burgonyával. (Az étlap a kávéház honlapján elérhető – a szerk.) A séf ajánlatában, - ami két-háromhetente változik,- gasztronómiai különlegességek is találhatók.

G.: És mik a nemzetközi irányzat dominánsai?

N.I.: A legújabb étlapon megtalálható a bouillabaisse francia halleves, wok-ételek. Népszerű a kacsa és a különböző a halak: lazac, branzino, vajhal, fogas, tengeri rákok. Megpróbálunk olyan széles választékot nyújtani az étlapon, hogy mindenki találjon magánk megfelelőt.

G: Este és hétvégén vannak speciális ajánlataik?

N.I.: Az étlap nem változik, de csütörtök, péntek és szombat este a Botos Jazz Trió játszik, a többi.estén élő zongoraszó mellett vacsorázhatnak vendégeink. A hétvégi ebéd a családosok körében népszerű, ekkor a séf ajánlatából 25% kedvezményt adunk.

G.: A kávéház tulajdonosa hogyan került kapcsolatba a gasztronómiával?

N.I.: Eredetileg nem gasztronómiával foglalkozott, de nagyon gyorsan beletanult, megszerette. Ez a kávéház a szívügye. Alapvetően a megérzései, az intuíciói nagyon jók, érzi, hogy mit szeretnének a vendégek, mi tetszene nekik. A környéken lakók drukkolnak nekünk, hogy a kávéház sokáig életben maradjon. Mivel hatalmas az alapterület, hatalmas rezsivel is rendelkezik, ezt a rezsit ki kell tudni termelnünk. Ez nem egy könnyű feladat, de hál’istennek eddig sikerült.

G.: Mi is drukkolunk Önöknek!
 

Dunapark kávéház külső

Web:  www.dunapark-kavehaz.hu/

Cím:
1137 Budapest
Pozszonyi út 38.

Nyitva tartás hétköznap:
Étterem: 11:30 – 24:00
Cukrászda: 08:00 – 24:00

Nyitva tartás hétvégén:
Étterem: 10:00 – 24:00
Cukrászda: 10:00 – 22:00

Asztalfoglalás:
06-1-786-1009
06-70-772-2244
 

 

 

 

 

 

also1

also2

also3

also4