AKTUÁLIS

          2017. OKT. 23.

 

      Programok:

 

      torkos

      csütörtök

      február 18.

 

      foodapest

      február 21-24.

 

 

 

 

HIRDETÉS

nyitólap / gasztrofóbia

GASZTROFÓBIA

Márka bodza üdítő

MÁRKA bodza mentes bodza ízű szénsavas üdítőital

 

 

 

 

Nagy G. Ilona rovata

2009. december 22.

A Márka üdítőital család széles palettáján bukkantunk rá a bodza ízű szénsavas üdítőitalra. Szerkesztőségünk több tagja is a bodza szörp elkötelezett híve, így hamarosan szert tettünk egy karton 2 literes kiszerelésű bodza ízű Márka üdítőitalra.

A Márkát gyerekkorom óta kedvelem, általános iskolában szorgosan gyűjtöttem a kupakokat, és ötvenesével küldtem a Hegedű utcába sorsolásra. Az Alkotmány utcai Centrál üzemi étteremben, ahova általános iskola alatt jártam tanítás után ebédelni, megállapodásban voltam a felszolgáló nénikkel, hogy a felszolgált Márkák kupakjait gyűjtik nekem. Azonban minden buzgóságom ellenére sosem nyertem. Ez persze nem csökkentette a Márka iránti elkötelezettségem.

Márka reklám

A szerkesztőségünk által megvásárolt, kereskedelmi forgalomban kapható bodza ízű üdítő italban a Márka iránti pozitív attitűdöm sem segített felidézni a bodza szörp ízét. Sem kicsit sem nagyon. Az üdítőital összetevői nyomokban sem tartalmaznak bodza készítményt, bodza virágot vagy bodza aromát, ami persze könnyebbé teszi a gyártó helyzetét, hogy ne legyen a frissítőnek bodza íze, de azért nem szükségszerű.

Márka bodza üdítő

Utánanéztünk, milyen káros anyagokat tartalmaz a bodzavirág, ami mind összetevőben, mind íz világban száműzésre kárhoztatott a Márka bodza ízű szénsavas üdítőitalából.

Bodza (Latin neve: Sambucus nigra)
Nevéhez méltóan a bodzafélék csoportjába tartozik, cserjésekben terem. A bodza nemcsak gyógynövény, de a táplálék formájában is használatos. A bodzából készült italok nemcsak egészségesek, de nagyon frissítőek is.
Hatóanyag:
Bodza virágzat: illóolaj, nyálka, flavonoidok, fahéjsav származékok
Bodza bogyó: A-vitamin, flavonoidok, antociánok, C-vitamin, gyümölcssavak
Bodza levél: szambunigrin, kéksav glikozidok

Tea formájában nátha és meghűléses betegségek esetében javallott, mivel erősíti az immunrendszert, és izzaszt is. A bogyók lekvár formájában tisztítják a vért és csillapítják a köhögést, erős has és vizelethajtó. Reumára, lázcsillapításra pedig a bodza leveléből készült tea segít.

A bodzatermések nyersen történő fogyasztása nem javasolt nagyobb mennyiségben, mert gyomor és bélrendszeri elváltozásokat, hányást, émelygést okoz. Magas koncentrációban lehet mérgező is cián glikozid tartalma miatt.

Lehet, hogy a bodzatermés magas koncentrációjának mérgező hatása miatt döntött a gyártó a bodza mentes termék mellett, ez még részünkről további kutatásokat igényel.

Márka bodza üdítő

Összefoglalva, a Márka üdítőital abban az aspektusban emelkedik ki a konkurens termékek közül, hogy nemcsak összetevőkben, de íz hatásban is sikerült száműznie a forgalmazott termékből a forgalmazandó terméket.
 

Gyártó: Promontorbor Zrt.

Gasztrofóbia díjas termék.
 

 

also1

also2

also3

also4