AKTUÁLIS

          2017. OKT. 23.

 

      Programok:

 

      torkos

      csütörtök

      február 18.

 

      foodapest

      február 21-24.

 

 

 

 

HIRDETÉS

nyitólap / ajánló

Gastronomica ajánlója

Stahl Magazin logoMegjelent a Stahl magazin karácsonyi kiadása!

 

 

 

2009. december 19.

Nagy G. Ilona rovata

Stahl Magazin Karácsony

A nagysikerű tavszi/nyári szám után már vártuk, hogy megjelenjen az őszi/téli szám. Aztán december elejére Stahl Judit meglepett minket egy karácsonyi különszámmal, amelyre szerintem már sokunk vágyott. Az újságba ugyanis van két részletes karácsonyi menüsor, amivel felfrissíthetjük a már megszokott hazai ízeket. Az egyik egy exkluzívabb francia, míg a másik egy hagyományos újragondolva.
A francia ünnepi vacsoránál nem egy könnyen összedobható ételsorral van dolgunk és nem is „TESCO gazdaságossal”, de szuper-profival: Kir Royal, libamáj brulée, bouillabaisse (francia halleves) és a klasszikus karácsonyi fatörzs . Napokra előre listát kapunk, hogy mikor mit kell elkészíteni, hogy karácsony estéjén mi is tudjuk élvezni a felszolgált ételeket.

Stahl Magazin Karácsony 1

A friss-klasszikusnál kisebb az elkészítéssel járó kihívás, de olyan újszerű élményt tudunk vele nyújtani vendégeinknek, mint az előbb említett gourmand-menünél. Borleves helyett Eggnog kerül az asztalra, melyben az alkoholt a rum és a brandy hivatott képviselni. A rántott pontyot sem bő olajban sütjük ki, hanem sütőben és a panírban zsemlemorzsa helyett pankót, azaz japán zsemlemorzsát használunk (erről is részletesen olvashatunk, hogy mi is ez valójában), Ettől a sült panír kinézete rusztikusabb, íze meg ropogósabb lesz. A majonézes krumplisaláta sem a megszokott módon készül, hanem sült fokhagymával megbolondítva. A pulyka is gyorsan készül, a bejgli meg valójában torta.

Ezen kívül vannak főzési ötletek két ünnep közötti vendégfogadásra, -járásra is, melyek szintén úgy vannak kigondolva, hogy már jóval az ünnepek előtt elkészíthetők és mélyhűtőből bármikor előkaphatók, vagy gyorsan kivitelezhetők.

Persze a Stahl Magazin nem hagy minket pácban szilveszterre sem, és kapunk ajánlatot Bodrogi Esztertől is, hogy mit főzzünk a bulira. Arra is odafigyelt, hogy ilyenkor már nem nagyon tudunk mélyre nyúlni a zsebükben, így fejenként 650Ft-tal kalkulált a menüsor megalkotásánál.

Stahl Magazin Karácsony 2


A maradékok felhasználására is vannak tippek, méghozzá nagyon fantázia dúsak: borlevesből torta, rántott halból pástétom, bejgliből máglyarakás, stb.

De nem csak receptek vannak, hanem karácsonyi ajándéktippek boltból, internetről, főzőiskolákból, konyhából. Ez utóbbi szerintem nagyon hasznos, 10 jó ötlet. Némelyiket a gyerekek is könnyen elkészíthetik (provence-i fűszersó, JGV currypor, vörös pesto, juharszirupos granola, stb.) vagy segédkezhetnek az elkészítésben, majd adhatják ajándékba ínyenc nagyszülőknek, nagynéniknek, bácsiknak vagy bárkinek.
Terítési tanácsokat is olvashatunk, ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy nem egységes az étkészletünk.

A Teszt rovatban segítséget kapunk, hogy eldönthessük, melyik a számunkra legfinomabb virsli, pezsgő vagy szaloncukor.

Az italokról sem felejtkeztek meg a szerkesztők. Olvashatunk Pállfy István tollából származó ünnepi borokról és pezsgőkről és a téli hangulatot árasztó hideg és meleg italokról, koktélokról.

Egy pár dolgot nem említettem még, ami olvasható az újságban. Ilyen a sütis blokk, ami ugye karácsonyi szám miatt kihagyhatatlan.
Az egész újságra jellemző, hogy kíméli a szakácsot a végkifulladástól. Odafigyelnek, hogy minden elkészíthető legyen időben, vagy hamarább és minden friss is legyen egyben.

Sok esetben megadják a hozzávalók beszerzési forrását, mely nagyban megkönnyíti a bevásárlást illetve javaslatot kapunk, hogy hol érdemes ezeket megvásárolni.

Jó az újság, szépek a fotók és remek ötleteket találunk benne!

Ár: 395 Ft
Kapható az újságárusoknál.
 

 

also1

also2

also3

also4