AKTUÁLIS

          2017. OKT. 23.

 

      Programok:

 

      torkos

      csütörtök

      február 18.

 

      foodapest

      február 21-24.

 

 

 

 

HIRDETÉS

nyitólap / interjú

interjú

Gyöngyös_Mézes

Beszélgetés Láng Orsolyával

 

Láng Orsi

Láng Orsival, a Gyöngyös Mézes Manufaktúra tulajdonosával beszélgettünk a mézeskalács készítés rejtelmeiről, és arról, mi a titka a finom mézeskalácsnak. A Láng nővérek 2001-ben indították el a Gyöngyös Mézes Manufaktúrát. Megrendelésre készítenek mézeskalácsot ünnepekre, a karácsonyon kívül húsvétra, anyák napjára, Mikulásra, gyerekzsúrokra és céges ajándéknak

Gastronomica: A legtöbben legfeljebb karácsony előtt fogunk neki a mézeskalácssütésnek, Ti azonban a Gyöngyös Mézes Manufaktúrában egész évben ezzel foglalkoztok. Hogyan kezdődött?

Láng Orsolya: Az egész egy ovis találkozóval kezdődött. Amikor Karlóczai Mariann, az ismert óvónő bezárta a magánóvodáját, meghívta az összes korábbi óvodását, köztük engem is. Az akkor majdnem nyolcvan éves óvó néni azt kérte, mindenki vigyen magával valamit, amit saját kezűleg készített. Nekem nem sok időm volt a kézműveskedésre, már majdnem úgy alakult, hogy üres kézzel megyek, amikor édesanyám eszembe juttatta, hogy megvannak még azok a mézeskalács-figurák, amelyeket karácsonyra készítettem a családtagoknak. A szokásosnál nagyobb méretű figurák karját-lábát selyemszalag tartotta a testükhöz, és a találkozón olyan sikert arattak, hogy három volt ovis is rendelt mézeskalácsot. Akkor még marketinggel foglalkoztam, és jól tudtam, hogy milyen gondot okoz a nagy cégeknél minden évben, hogy mit adjanak a munkatársaknak karácsonyi ajándéknak. Valami olyat, ami kedves, személyre szóló, és jól jelképezi a törődést is. Ez adta az ötletet a Manufaktúra megalapításához.

G: Miután megalakítottátok a vállalkozásotokat, mik voltak az első lépéseitek?

L.O: Eleinte kézzel vágtuk ki a formákat, ma már sokféle réz szúróformával dolgozunk, amelyeket iparművész csinál a rajzaink alapján. Ami nem változott: minden egyes munkafolyamatot kézzel végeznek. Csak csúcsminőségű alapanyagokkal dolgozunk, nincs kompromisszum. Nem vagyunk tagjai népművészeti egyesületeknek és nem hagyományos motívumokkal díszítünk. Saját díszítőelemeket találtunk ki, amelyek szabadalmi oltalom alatt állnak.

G: A mézes receptetek honnan származik?

L.O: Több hagyományos recept ötvözéséből alakítottuk ki a tésztát. Fontos szempont volt, hogy nagy legyen a méz aránya, és semmilyen mesterséges anyag ne kerüljön benne. Ezért háztáji minden alkotórész a mézeskalácsaikban, a mézet például a Balaton mellől hozzuk. Még a liszt minősége sem mindegy, olcsóbb lisztből ugyanis nem lesz jó a végeredmény. De van még egy összetevő, ami nagyon fontos. Ha a sütőnő nem olyan szeretettel, jóindulattal fog hozzá a tészta készítéséhez, ahogy kell, akkor vacak lesz a kalács. A megrendelők persze nem kapnak a nem megfelelőnek ítélt darabokból, a munka ilyenkor kezdődik elölről. A selejtet fiam és lányom kapják meg, ők sokat vannak velem a műhelyben.

Gyöngyös_Mézes

G: Mit jelent a Manufaktúra nevében a Gyöngyös?

L.O: A gyöngyözés külön munkafázis, ehető gyöngyökkel díszítjük a mézeskalácsokat, ezt a műhely két-három másik munkatársa végzi. Körülbelül 5-10 perc, amíg egy mézeskalács teljes díszbe öltözik, a már említett karácsonyi szezonban ez napi 10-14 óra munkát is jelent.

G: A honlapotokon olvastam, hogy résztvesztek a Csodalámpa Alapítvány támogatásában. Mi a támogatás lényege?

L.O: Alapfilozófiánk, hogy csak olyan megrendelést vállalunk el, amely megegyezik értékrendünkkel. Ami nagyon is összecseng filozófiánkkal, az a Csodalámpa Alapítvány támogatása. Az alapítvány hosszan beteg gyermekek kívánságait teljesíti támogatók közreműködésével, a gyerekek pedig a Gyöngyös Mézes Manufaktúra által készített, csodalámpa formájú mézeskalácsokkal köszönik meg a támogatók segítségét.

G: Köszönöm a beszélgetést, nagyon boldog Karácsonyt kívánunk Neked és a Manufaktúra összes dolgozójának!
 

 

also1

also2

also3

also4