3D Nyomtatás napjainkban

Az utóbbi évek egyik sláger technológiája, ami elképesztő léptékben fejlődik, mára már ott tart, hogy megjelentek az első lakossági nyomtatásra alkalmazható gépek (azonban ezek a készülékek is többnyire még a számítógépes grafikában járatos, profi szakemberek számára készülnek, valamint alkalmazásuk esélyét csökkenti a végtermék mivolta) valamint naponta olvashatunk híreket olyan területekről ahol átütő sikereket értek el velük (pl. megtörtént az első első világűrben történt nyomtatás – NASA, fejlesztettek már teljesen 3D nyomtatott eszközökkel gyártott prototípus autókat, valamint orvosi célokra készült implantátumokat stb.). Jelen rövid írásnak pedig az a célja, hogy bemutassuk a jelenleg elérhető technológiákat, irányelvekkel kívánjuk segíteni az egyes szolgáltatások közötti választást.

3d nyomtató

A 3D nyomtatás eltér a hagyományos gyártási trendektől, itt nem egy nagy darabból, veszteséggel készül el a termékünk, hanem ún. additiv gyártási folyamat megy végbe, melyet megelőz a megfelelő digitális modell elkészítése valamilyen számítógéppel segített tervező (CAD) programmal, majd a nyomtató típusához tartozó program a termék modelljét rétegekre szeleteli, amit a nyomtató fej egymásra fog nyomtatni (Nagyon fontos figyelembe venni a nyomtató és a szoftvere nyújtotta lehetőségeket, paraméterek mielőtt nyomtatásra küldünk egy modellt illetve a kivitelező grafikusank mindenképp legyen meg a géphez a tapasztalata, ellenkező esetben ugyanis a kapott termék minősége nem lesz kielégítő).

3d nyomtatás

A jelenleg legelterjettebb formái a ráolvasztásos (FDM, Fused deposition modeling), a nyomtató anyagát (ami manapság már lehet műanyag, különböző kompozit anyag illetve fém is.), ekkor a nyomtató fej melegítésével alakítjuka ki a formát, másik formája a 3D nyomtatásnak pedig a szelektív lézer szinterezés (SLS), mely során automatikusan rétegről rétegre terített porszemcséket lézer segítéségével olvasztja össze, minden réteget „szelektíven”, csak azon a területen ahol azt a modell megkívánja. Bizonyos gépek esetén van lehetőség egyszerre több színű anyagot is nyomtatni, erre a leggyakoribb fájl formátumként a VRML-t használják ami alkalmas a geometriai forma mellett a színek eltárolására.

A választott technológiától függetlenül, a termékünk bonyolultságától és anyagától  függően a 3D nyomtatás gyártási fázisa a felületi utómunkával zárul.

A 3D nyomtatás rendületlenül növekszik, a 2014-es év több piacvezető cég esetében a tőzsdei bevezetés éveként aposztrofálható, és bár a gépek egyre olcsóbbak érdemes mindenkinek megfontolnia, hogy ötletei szakértő kezek közül kerüljenek ki.

Mártai PéterFlexygon

Flexygon ügyvezetője

Professzionális 3D Nyomtatás és grafikai szolgáltatások

www.flexygon.com | info@flexygon.com