3D Nyomtatás napjainkban

Az utóbbi évek egyik sláger technológiája, ami elképesztő léptékben fejlődik, mára már ott tart, hogy megjelentek az első lakossági nyomtatásra alkalmazható gépek (azonban ezek a készülékek is többnyire még a számítógépes grafikában járatos, profi szakemberek számára készülnek, valamint alkalmazásuk esélyét csökkenti a végtermék mivolta) valamint naponta olvashatunk híreket olyan területekről ahol átütő sikereket értek el velük (pl. megtörtént az első első világűrben történt nyomtatás – NASA, fejlesztettek már teljesen 3D nyomtatott eszközökkel gyártott prototípus autókat, valamint orvosi célokra készült implantátumokat stb.). Jelen rövid írásnak pedig az a célja, hogy bemutassuk a jelenleg elérhető technológiákat, irányelvekkel kívánjuk segíteni az egyes szolgáltatások közötti választást.

3d nyomtató

A 3D nyomtatás eltér a hagyományos gyártási trendektől, itt nem egy nagy darabból, veszteséggel készül el a termékünk, hanem ún. additiv gyártási folyamat megy végbe, melyet megelőz a megfelelő digitális modell elkészítése valamilyen számítógéppel segített tervező (CAD) programmal, majd a nyomtató típusához tartozó program a termék modelljét rétegekre szeleteli, amit a nyomtató fej egymásra fog nyomtatni (Nagyon fontos figyelembe venni a nyomtató és a szoftvere nyújtotta lehetőségeket, paraméterek mielőtt nyomtatásra küldünk egy modellt illetve a kivitelező grafikusank mindenképp legyen meg a géphez a tapasztalata, ellenkező esetben ugyanis a kapott termék minősége nem lesz kielégítő).

3d nyomtatás

A jelenleg legelterjettebb formái a ráolvasztásos (FDM, Fused deposition modeling), a nyomtató anyagát (ami manapság már lehet műanyag, különböző kompozit anyag illetve fém is.), ekkor a nyomtató fej melegítésével alakítjuka ki a formát, másik formája a 3D nyomtatásnak pedig a szelektív lézer szinterezés (SLS), mely során automatikusan rétegről rétegre terített porszemcséket lézer segítéségével olvasztja össze, minden réteget „szelektíven”, csak azon a területen ahol azt a modell megkívánja. Bizonyos gépek esetén van lehetőség egyszerre több színű anyagot is nyomtatni, erre a leggyakoribb fájl formátumként a VRML-t használják ami alkalmas a geometriai forma mellett a színek eltárolására.

A választott technológiától függetlenül, a termékünk bonyolultságától és anyagától  függően a 3D nyomtatás gyártási fázisa a felületi utómunkával zárul.

A 3D nyomtatás rendületlenül növekszik, a 2014-es év több piacvezető cég esetében a tőzsdei bevezetés éveként aposztrofálható, és bár a gépek egyre olcsóbbak érdemes mindenkinek megfontolnia, hogy ötletei szakértő kezek közül kerüljenek ki.

Mártai PéterFlexygon

Flexygon ügyvezetője

Professzionális 3D Nyomtatás és grafikai szolgáltatások

www.flexygon.com | info@flexygon.com

Téli gyökérzöldségek-március

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a tél ingerszegény, ha ételekről van szó, vessük be a fantáziánkat, és a burgonyán és répán túl kísérletezzünk bátran a paszternákkal, csicsókával és céklával is.


cékla
  A csicsóka, bár elsőre azt hihetnék, a krumpli rokona, valójában a napraforgóé: akár két méteresre is megnövő szárán helyes sárga virágok pompáznak. Inulin tartalmának köszönhetően csökkenti a vér inzulintartalmát, ezért a cukorbetegek diétájába is beilleszthető. Csodás krémleves alapanyag, de a hasábburgonya alternatívájaként érdemes kipróbálni sütve is.

A téli hónapok legizgalmasabb zöldsége a cékla. A savanyúságként megismert bíbor színű verzión kívül számos fajtája létezik: fehér, sárga, sőt bármilyen fogást különleges kompozícióvá varázsló csíkos változatban is kapható. A cékla nem csak nagyon finom, de rendkívül egészséges is: az átlagosnál sokkal magasabb nitráttartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást, növeli az állóképességet, és nem utolsó sorban a rákmegelőzésben is fontos szerepet játszik.

borscs

A cékla számos módon használható: szuper saláták készíthetők belőle, lehet belőle köret, de többféle leves alapanyagául is szolgálhat. A szláv országok kedvelt étele az ukrán eredetű borscs, mely bár igazán munkaigényes fogás, megéri a fáradságot. 18-20 féle hozzávalót tartalmaz, az alapja egy rendszerint oldalasból készült húsleves.

A levesbe kerülőzöldségeket egymás után, külön-külön készítik el: külön párolják a céklát, külön dinsztelik a sárga- és fehérrépát. A levesbe először a burgonya, majd a káposzta kerül, ezt követi az előkészített cékla, a üvegesre dinsztelt zöldségek a paradicsommal, majd végezetül a fűszerek és a 2-3 perccel a befejezés előtt a fokhagyma.

Egészségünk alapjai

A rohanó világunk megkívánja, hogy megfelelő szinten foglalkozzunk egészségünkkel. Fedezzük fel, hogy mennyire érdemes az életmóddal foglalkozni. Térképezzük fel egészségünket.

Az egészségtérkép legújabb projetkje a Fánk Club, melyben nagy szerepet kap a közösség, ahol mindenről szót ejthetünk, mert bizony egyedül azért nagyon nehéz nap mint nap harcolni. Program sorozatunk keretében elkezdtük fellapozni, hogy mire is van szükségünk, ha az egészségünk a tét és hogy kapcsolódnak össze a 21. századi készségek, mint a stressz megismerése, a produktivitás, a hatékonyság, valamint a motiváció fenntartása.

Tények: egészségi állapotunk 25%-ban a genetikai adottságainktól, 25%-ban környezetünktől, 50%-ban saját életmódunktól függ. A mai trend fokozottan teljesítményorientált életvitel, a stressz, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód fokozza a betegségek kialakulását, és csökkenti a gyógyulás esélyeit. Alapvetően szükséges lenne az egészség megőrzésére való törekvés, az egészséggel való folyamatos törődés.

Egészségtérkép2

De hogyan? Nincs idő semmire sem, ugye? Főleg önmagára nincs, mert állandóan rohan és végezi a végeláthatatlan feladatok sorát. Utoljára, mikor állt meg egy pillanatra, hogy értékelje, elemezze és megdicsérje magát. Ha ez több mint egy hete volt, akkor bizony nem foglalkozik önmagával!

Egészség- és közösségfejlesztő alapokkal, naponta adok produktivitási tanácsadást, hogy lehet dinamikusan egyensúlyozni a különböző feladatok között, mik azok az alapok, amire figyelni kell és hogy lehet igazán élhetően személyre szabni. Ezt nem tanuljuk az iskolában és sok esetben otthon sem, ezért ugyanazokba a hibákba esünk, mint a családunk.

Ha nem jó az informatikai rendszerünk, akkor szakértőhöz fordulunk, ha új szoftver kell, akkor is. Miért nem tesszük ezt akkor, ha rólunk van szó. Nincs olyan ember, akinek időnként ne lennének problémái és gyorsan mindent fél kézzel megold. Alapvető hiányosságok vannak az életünkben.

Nem ismerjük a rizikófaktorainkat (milyen genetika hendikeppel indulunk), pedig egyszerű lenne feltérképezni, hogy milyen betegségek voltak a családban, amire fokozottan kell figyelnünk.  25%, amire nem lehet legyinteni. Környezetünkkel kapcsolatban sem tehetünk semmit? Ez is 25%, ne felejtsük.  Az 50% pedig jelentős rész, tényleg nem lehet egy-két apróságot változtatni, vagyis magunkra figyelni?  

Egy cég életében is sokszor nehezen veszik észre a vezetők, hogy bizony ideje lenne újra gondolni a folyamatokat. Mi a jobb, ha munkavállalóim vannak vagy munkatársaim, akikre mindig számíthatok és proaktívan segítik a célok elérését. Ugyanez fordul elő saját magunk életében is.

Tudatosság fontos, ha már kimondjuk, hogy mit miért teszünk, láthatóvá tesszük magunknak mi áll a valódi háttérben, segít, hogy megértsük a saját érzelmeinket, így könnyen kiszűrhető a negatív típusú hozzáállás és innen már nyert ügyünk van, mert tehetünk ellene.

Három olyan tényező, amely alapjaiban rontja a kilátásainkat: a halogatás, a kevés alvás és a mozgás hiánya, ami jelentős stresszhez vezet.

A stressz olyan biokémiai változásokat is eredményez, melyeknek élettani következményei vannak pl. megnövekedett szívfrekvencia és vérnyomás, szaporább, mélyebb légzés, izomfeszülés, izzadás, cukrok és zsírok szabadulnak ki a vérbe, véralvadási faktorok szabadulnak föl és lelassul az emésztés.

Ezek az élettani változások természetesek és életfontosságúak bizonyos helyzetekben. Ám ha a stressz válasz anélkül ismétlődik, hogy a termelődött energiatöbbletre szükség lenne, az ártalmas az egészségünkre.

Bíró Andrea produktivitási tanácsadó www.egeszsegterkep.hu

Elektromos kerékpár

Még tombol a tél, havazik sok helyen. Csípős reggelekre ébredünk, a mínuszok éjjel és nappal is jelen vannak. Az idő teljesen a téli sportok szerelmeseinek kedvez. Vegyük fel a kesztyűt és a sálat menjünk a szabadba és élvezzük a tél adta örömöket vagy maradjunk a szobában és ott sportoljunk?

Szerintem élvezzük a tél szépségeit és a szobai sportolás lehetőségeit is. Van olyan eszközünk melyet munkába, sportba, szabadidőben is használni tudunk az év minden napján. Ez a kerékpár. Na,senkit sem bíztatok arra, hogy a havas és jeges időben is kerékpárral közlekedjünk. Igaz ugyan, hogy erre is vannak célorientált kétkerekűek. Arra viszont igen, hogy az olyannyira méltán népszerű eszközünktől ne kelljen megválni vagy kivárni azon időszakát a télnek mely még az enyhe, így sportolásra is használhassuk a szabadban.

A lehetőségek tárháza áll rendelkezésre a kerekezéshez. Vegyük számba a klasszikus hétköznapi kerékpárt. Ezzel a munkába kerekezést, a kirándulást és a sportolást is végezhetünk egyben. Tehetjük ezt egyedül vagy közösségben, legyen az szabadban vagy zárt helyen. Otthon még a közlekedési szabályokat sem kell betartani a szobában felállított kis kerekezésre saját kerékpárunkkal.

A szobában edzhetünk erőnlétünk fenntartása érdekében egész évben. Persze itt az egyhelyben történő mozgást ülve vagy fekve, zenével vagy vetített képpel is színesíthetjük.  A képhez párosuló interaktív játékkal tekerhetünk a versenyszerű terepeken, társakkal vagy egyénileg. A mozgást és egyben a terhelést ugyancsak állíthatjuk görgős, fékes rendszereken. Annyit edzhetünk, amennyi jólesek és olyan terheléssel, amilyet szeretnénk. Nagyon jó mulatság. Nagy előnye, hogy akkor hagyhatjuk abba, amikor csak akarjuk.

E-bike kit

A természetben történő kerékpározásnak a szépsége a tájak szabad felfedezése így a kilométerek megtétele.  Egy jól tervezett túrán mindenkinek az erőnlétének megfelelően kell teljesíteni-e. Egyet viszont nem tehet,

hogy nem teker, mert akkor megáll a kerékpár. Persze, hogy nem áll meg a lejtőn, de mi van az emelkedőn? Ott aztán nagy áttétellel, de tekerni kell tovább. Vagy mégsem. Természetesen nem

szükséges tekerni, ha van segédmeghajtásunk, ami segít. Régóta működnek segédhajtású kerékpárok, de a korszerű technológiai ma már az elektromos hajtásé. Hangtalan, kevesebb erőlködés, nagyobb élvezet, nagyon kellemes élmény minden terepen a vele való közlekedés. A technika forradalmasította ezt a területet is. Szinte naponta születik újabb és újabb márka, a legkorszerűbb innovációval felszerelt elektromos kerékpárral. És ez még csak fokozódik, mert új terek nyíltak meg a kerékpározást szeretők előtt. A hátsótengelyes, a közép meghajtásos, sőt most már az első kerekes is mind azt bizonyítja, hogy nincs megállás, újabb és újabb megoldások látnak napvilágot. Olyan szettekhez juthatunk hozzá, melyek már meglevő kerékpár egyes típusaira is felszerelhetőek. Komplett első kerékcsere, és már kényelmesen kerekezhetünk is.

Nyeregbe fel. Jó sportolás.

Komplex adatfeldolgozó rendszer

Offisys_portfolio_2015_portf7

Az Offisys Kft. portfóliójába olyan információtechnológiai alkalmazások vannak, melyek hatékonnyá teszik a dokumentumkezelést, kiváltják az adatrögzítés fárasztó folyamatait így a 21. század digitális technológiáját viszi az irodai alkalmazásokba. Rendszereinkkel biztosított a kiváló képalkotás, a kézzel vagy géppel írd adatok felismerése, strukturált tárolása. Az információk munkafolyamatban megoszthatóak, így az értékelők a döntéshozókhoz juttatják azt, ahol a megszületett döntés alapján a folyamatok végrehajtásra kerülnek. Mindez úgy tud megvalósulni, hogy nem csak a teljes adatfelismerést automatizálja, hanem olyan mesterséges intelligenciával is vegyítve van, ahol az adatokat úgy elemzi, hogy ha az a befogadható információs struktúrának és értékkészlet tűréshatárába tartozik akkor  teljesen kiváltja a manuális beavatkozás igényét. Így komplex automatizmussal vezérelt feldolgozás érhető el. Egyes dokumentumok elektronikus hitelesítésével valósítható meg, hogy az eredeti papírra ne legyen szükség vagyis megsemmisíthető. Az adatellenőrzést és a folyamatkövetést az adattároló és monitoring rendszer tartja kézben. A korszerű mobil applikációval az információáramlás és engedélyezés távolról is vezérelhető. A rendszerek egyedi és hálózati kiépítésben, telepített és felhőszolgáltatásban is rendelkezésre állnak.