Január – Téli gyökérzöldségek I.

zöldségek

Biztosan sokan vannak, akik csak túlélni próbálják a telet, és ilyenkor is nyári gyümölcsökről és harsogós zöldségekről álmodnak – a répát csak húslevesnek, a céklát csak savanyúságnak evők nem is sejtik, micsoda ízeket rejtenek a téli gyökérzöldségek is.
Az utóbbi években szerencsére egyre többen fedezik fel maguknak ezeket a zöldségeket – a piacok is egyre szélesebb tárházát kínálják a különféle répáknak, retkeknek, cékláknak. Érdemes hétvégenként a termelői piacokon barangolni, ahol a fehér- és sárgarépán túl gyakran paszternák, csicsóka, csíkos, sőt sárga cékla is illegeti magát a pultokon. Ezek a zöldségek nemcsak fontos tápanyagok és vitaminok forrásai, de egészen különleges fogásokat is készíthetünk belőlük, ha sikerül elszakadnunk a megszokott receptektől.

 

ételek 1jpgA paszternák vagy pasztinák a fehérrépa rokona, de annál jóval édesebb zöldség, ami remek alternatívája a burgonyának, sőt, magas cukortartalma miatt akár édességekbe is használható: eredetileg a répatorta is ebből készül. Ízes köretek készíthetők belőle, de édessége miatt chutneynak is ajánható. A legtöbb gyökérzöldségből, a krumplipüréhez hasonlóan, isteni püré keszíthető. A pasztinákpüréhez felkockázzuk a pasztinákot, erre öntsünk annyi tejet vagy tejszínt, hogy ellepje a zöldséget, majd tegyük fel főni, amíg teljesen puha nem lesz. Miután megfőtt, a főzőlével és egy kis vajjal együtt habosítsuk, sóval és medvehagymával vagy szerecsendióval ízesítsük.