postacím Budapest, 1114 Villányi út 5-7.
telefon (06 1) 381 0910
fax (06 1) 381 0914

ITDK

AKADÁLYMENTES ÚTMUTATÓ
nyitólap > Közösségek > ITDK

 Indukció Tudományos Diákkör tevékenységéről

Az Indukció Tudományos Diákkör, vagy ahogy iskola szerte ismerik az ITDK, egy önképzőkör, amelyet iskolánk egyik volt tanára Dr. Gambár Katalin alapított 2003-ban. Tagja lehet minden olyan tanuló - 9. évfolyamtól felfelé - aki érdeklődik a természettudományok iránt, és hajlandó szabadidejéből is áldozni erre a célra. Az idén 32 fővel vágtunk neki a tanévnek. Szeptemberi alakuló ülésünkön Sugár Krisztina személyében megválasztottuk az ITDK történetének első női elnökét, illetve megbeszéltük a ránk váró feladatokat. Az első hetek a költözködéssel teltek, mivel korábbi klubhelységünkből az iskola nyári átépítése során osztályterem lett.

Új „főhadiszállásunkat” a kémia szertár egyik megürült részében rendeztük be. A diákköri tagok egyik kiváltsága, hogy ennek a teremnek a kulcsát felvehetik a portáról, és ott tanítási időn kívül is tartózkodhatnak, dolgozhatnak. Októbertől megkezdődtek a „nyilvános ülések” is. Ilyenkor neves egyetemi oktatókat, kutatókat kérünk fel, hogy tartsanak ismeretterjesztő előadásokat a gimnáziumban. A havi rendszerességgel, péntek délutánonként tartott rendezvényen az iskola bármely tanulója részt vehet. Az idei tanévben az ELTE, a BME és a Gábor Dénes Műszaki Főiskola tanárai jártak nálunk. Hallhattunk előadást a molekulák viselkedéséről reakció közben, a számítógépes tervezés menetéről, ókori matematikai rejtélyekről, az izlandi vulkánkitörés hatásairól, de a himalájai magashegyi túrázás szépségeiről is. Novemberben az iskola nyílt napján látványos kísérleti bemutatóval vártuk az érdeklődő tanulókat és szüleiket, decemberben pedig közösen ünnepeltük a Karácsonyt.

            A diákkörösök magul is készítenek rövid előadásokat, amelyeket számítógépes prezentációval, illetve kísérletekkel egészítenek ki. Ez a feladat jó felkészülési lehetőség az alsóbb évfolyamok tagjainak, kipróbálhatják magukat a komolyabb versenyek előtt. A kész művek bemutatására hagyományosan januárban, a „Szent Margit Napon” kerül sor. Idén a következő előadások hangzottak el.

-         A bumeráng fizikája

      Dénes Márk – Stenger Gábor 9.a

-         Könnyel könnyebb? (érdekességek a sírásról)

      Varga Regina 11. c

-         Kő kövön nem marad (a robbanóanyagok világa)

      Gáspár Bernadett 12.e - Gáspár Tibor 9. b

-         A cseresznyék magánélete                              

      Birtalan Emőke 12.b

-         Gyúrd magad (a gyurmától a gyurmalinig)

           Csontos Bence - Petrovay László 10.e

Minden évben szervezünk egy- vagy többnapos kirándulásokat is egyetemekre, kutatóközpontokba illetve ipari üzemekbe. A tanév folyamán jártunk a Chinoin Gyógyszergyárban, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem informatikai tanszékén, valamint megtekintettük a „100 csoda” kiállítást, ahol a bemutatott eszközök között örömmel fedeztük fel két régi diákkörösünk fejlesztését a Hungaroszféra névre keresztelt gömbrobotot. Egy kisebb küldöttséggel részt vettünk egyik testvér-diákkörünk, a gyöngyösi Berze DÖK rendezvényén is.

A 11-12. évfolyam tagjai, akik mögött sokszor több év kutatómunka áll hazai illetve nemzetközi innovációs és tanulmányi versenyeken vesznek részt. Ebben az évben az ITDK történetének talán legnagyobb sikerét érték el Simon Dávid és Sugár Krisztina tizenkettedikes tanulók, akik az Intel Nemzetközi Tudományos és Innovációs versenyén 2. helyezést értek el. A rangos nemzetközi konferenciát az Egyesült Államokban, San Joséban rendezték 59 ország közel 1600 diákjának részvételével. Krisztina és Dávid „Hulladékhő pumpa” névre hallgató pályaműve egy Stirling-motor, amelyet a számítógép működése során felszabaduló hő működtet. A versenyen a pénzjutalom és a kínai állam különdíja mellett egy különleges elismerésben is részesültek: egy-egy kisbolygót neveztek el róluk.

 Földesi Gergely és Kassai Dániel 11-es tanulók a XV. Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállításon nyertek első díjat „Kisállomási biztosítóberendezés” című munkájukkal, ami egy saját tervezésű vezérlőegységből és az annak működését bemutató terepasztalból áll. Eredményeik elismeréseként, két másik pályaművel együtt ők képviselhették Magyarországot a Moszkvában megrendezett Európai Tudományos és Technikai Diákalkotó kiállításon.

Birtalan Emőke és Radics Zsuzsanna 12.-es tanulók a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs versenyen vettek részt „Virágrügy differenciáció vizsgálata a Prunus nemzetségben” című munkájukkal, amelyben az iker-gyümölcsök kialakulásának okait vizsgálták.  A zsűri dicséretben részesítette őket.Az évet a 12.-es tagok búcsúztatása, az ITDK-ballagás zárta.

A rendezvénysorozat támogatásért köszönet illeti a XI. kerület Újbuda Önkormányzatát.

Elnök: Sugár Krisztina 12. D

Titkárok: Gáspár Bernadett 12. E, Varga Regina 11. C

Patronáló tanárok: Dr. Tímáriné Zsámbéky Mária, Somogyi Mihály,

A diákkör végzősei a „hetedik generáció”: Birtalan Emőke, Radics Zsuzsanna, Holod Jana, Seidl Áron, Simon Dávid, Sugár Krisztina, Szauer Zoltán, Végel Martin, Gáspár Bernadett, Lévai Dóra, Sárdy Kinga, Szigeti Rita, Zákány Zoltán, Zgyerka Szilvi

 

Dr. Tímáriné Zsámbéky Mária, Somogyi Mihály