postacím Budapest, 1114 Villányi út 5-7.
telefon (06 1) 381 0910
fax (06 1) 381 0914

Könyvtár

AKADÁLYMENTES ÚTMUTATÓ

 Az iskolai könyvtár 2010

 
            A Szent Margit Gimnázium könyvtára gazdag állománnyal rendelkezik, mintegy 40.000 kötettel, tankönyvtárral és különböző sajtótermékkel vár minden kedves olvasó kedvű felnőttet és diákot egyaránt. Az intézmény földszintjén található tavaly gyönyörűen átalakított könyvtár szabadpolcos, tehát mindenki kedvére böngészhet, keresgélhet benne. Helyben olvasásra a kör alakú asztaloknál, kényelmes székeken van lehetőség. A könyvtár 4 új számítógéppel bővült, mely szünetekben, vagy tanítás után az iskola tanulói közül bárkinek rendelkezésére áll. Az internetet használhatják az érdeklődők illetőleg a gépírást is gyakorolhatják, akiknek esetleg erre van szükségük. A beépített projektort pedig kis csoportok, fakultációsok részére tartjuk fenn filmek, irodalmi anyagok, prezentációk bemutatására.
            Bevezetésre került a SZIRÉN könyvtári program, melynek segítségével gyorsabb és egyszerűbb a könyvek feldolgozása. A selejtezés, a kölcsönzés még a hagyományos módon történik, egészen addig, amíg a teljes könyvállomány feldolgozásra nem kerül.
            Az állomány közel fele szépirodalom. Kötelező és ajánlott olvasmányok, magyar és külföldi alkotók, líra, próza, epika, tematikus antológiák, kétnyelvű/idegen nyelvű könyvek, ifjúsági regények: sokszínű, változatos olvasnivalót biztosítanak felnőttnek, diáknak egyaránt.        A szakirodalmi állományrész tematikailag felöleli a tudományok teljes rendszerét, de elsősorban a gimnáziumban tanított tantárgyakhoz, a középiskolai ismeretszinthez kapcsolódik. Kiemelt a történelem, az irodalom, a művészetek – és természetesen a hitéleti-vallási irodalom. Ez utóbbi bővítésére az idei tanévben került sor, a Pro Renovabis pályázat keretében 80.000 Ft értékben.
            Gazdag, tartalmas és friss, korszerű a kézikönyvállomány: lexikonok, reprezentatív albumok, összefoglaló-összegző munkák egész sora fellelhető. Különlegességek is kerültek az idén a könyvtár állományába: A Szt. Margit Leánygimnázium 1930-1950-ig terjedő   évkönyveinek sorozata, régi tankönyvek, békebeli szakácskönyv, Kálmáncsai graduál hasonmás kiadása, régi térképgyűjtemény stb.
            A sajtótermékek is változatos témájúak: a természettudományos, művészeti stb. szaklapoktól az ismeretterjesztő folyóiratokon át a közéleti napi,- hetilapig  sokfélét lehet olvasni.
            A felsőbb évfolyamosoknak leginkább az érettségire felkészítő feladatgyűjteményeket, segédkönyveket ajánlom figyelmükbe, amiből most már gazdag választékunk van a legfrissebben megjelent kiadványok közül is.
            A könyvtár állományának gyarapításánál minden esetben figyelembe vesszük a gimnáziumi tanulmányokhoz szükséges anyagokat, de természetesen a diákok érdeklődésének megfelelően és javaslataik alapján is vásárolunk könyveket. Rendszeresen figyelemmel kísérjük az újdonságokat, és ezekből is igyekszünk néhány példányt beszerezni.
            A könyvtárnak nyitvatartási rendje van, mely az ajtóra kifüggesztve látható. A könyvtár használati és kölcsönzési rendjének betartása mindenki számára kötelező.
            A tanulók egyszerre 8 könyvet kölcsönözhetnek (az ingyenes könyvek ebbe nem számítanak bele) 1 hónapos időtartamra. A kölcsönzési idő betartása mindenki számára kötelező, ezt komolyan kell venni, hiszen mások hozzáférését szolgálja az egyes kötetekhez.
            A kézikönyvek, folyóiratok vagy egyáltalán nem kölcsönözhetők (régi, értékes vagy egy példányos kötetek), vagy maximum 1 hétig lehetnek a kölcsönzőnél.
            A könyvállomány az iskola tulajdona: kötelessége mindenkinek óvni azt! Aki befejezte tanulmányait, vagy távozik az intézményből, rendezni kell könyvtári tartozásait.
            A gimnázium könyvtára szeretettel várja olvasóit, hogy a tudomány és az irodalom bármely ágában útbaigazítsa az érdeklődőt. Remélem mindenki örömét leli abban a sok értékben, melyet kínálunk!                                                
Csébi Lászlóné
 

Könyvtár – Nyitva tartás

A könyvtár tanítási időben minden szünetben nyitva van.

Továbbá: 

hétfő

12 - 16 

kedd

12 - 16

szerda

13 - 16

csütörtök

8 -13  és  14 - 16

péntek

9 -13  és  14 – 15.